Gruszki, dzięki unikalnej kombinacji składników, dają zastrzyk energii, ale jednocześnie mają niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że po zjedzeniu tego owocu poziom cukru we krwi rośnie powoli, a my dłużej czujemy się syci.

Gruszki - Parasol dla żołądka

Gruszki najlepiej jeść na deser po obfi tym obiedzie, bo dzięki błonnikowi świetnie podkręcają trawienie. Ten składnik obniża też ryzyko raka jelita grubego, bo sprzyja rozwojowi chroniących je „dobrych” bakterii. Słodkości przyrządzone z gruszek można bez obaw podać dzieciom i karmiącym mamom, bo te owoce nie wywołują uczulenia. Dlatego są też idealne dla alergików.
 

 

Gruszki - Wygrana ze smogiem
Siłą gruszki są polifenole. Te roślinne substancje działają w naszym organizmie jak filtr chroniący przed rakotwórczymi związkami z zanieczyszczonego powietrza lub jedzenia. Polifenole zapobiegają także powstawaniu wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia i bywają przyczyną raka. Naukowcy uważają, że niektóre ze związków polifenolowych z gruszek mogą nawet hamować wzrost już istniejących nowotworów.

Gruszki - które jeść

Dojrzałe gruszki źle znoszą przechowywanie, dlatego najlepiej kupować je w małych ilościach. Jeśli w skórce owocu po naciśnięciu palcem zostaje wgłębienie, należy go jak najszybciej zjeść. Zbyt twarde gruszki powodują wzdęcia. Dlatego powinny ich unikać osoby z problemami żołądkowymi.

Pomysły na gruszki


Dzięki przetworom smakiem gruszki możesz się cieszyć zimą.

SUSZONE - z obranych owoców usuń gniazda nasienne z pestkami, pokrój na ćwiartki i susz na słońcu. Co jakiś czas przekręcaj je, a na noc schowaj w suche miejsce.

MARYNOWANE - 2 kg gruszek obierz, pokrój na pół i usuń pestki. Gotuj chwilę w wodzie z kwaskiem cytrynowym. Włóż do słoików, dodaj cynamon, goździki, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Zalej marynatą przyrządzoną z 200 g brązowego cukru, 100 ml octu oraz 2 szklanek wody. Zakręć słoiki i pasteryzuj około 25 min.
 

W KOMPOCIE - do słoików włóż obrane gruszki. Na 1 kg owoców zagotuj 1 litr wody z kilkoma łyżkami brązowego cukru. Dodaj pół laski wanilii oraz sok z cytryny do smaku. Zalej gruszki w słoikach, szczelnie je zakręć i pasteryzuj około 20 minut.

Autor Kaja Tyzenhauz