Kluski leniwe są przygotowywane tradycyjnie na bazie mąki, jajek oraz twarogu. Biały ser powinien być dobrze zmielony lub przeciśnięty przez praskę do ziemniaków. To sprawia, że konsystencja klusek jest idealnie gładka i miękka. Niestety, te przygotowania pochłaniają sporo czasu, więc gdy chcemy zrobić leniwe na świeżo w ciągu tygodnia, czasem trzeba po prostu z tego pomysłu zrezygnować. Niepotrzebnie. Mamy sprawdzoną metodę, dzięki której szykowanie klusek będzie błyskawiczne. Wystarczy 1 składnik, który najprawdopodobniej macie w lodówce

Jak zrobić szybkie kluski leniwe?

Macie zapas serka homogenizowanego w lodówce? To świetnie - śmietankowy czy waniliowy to doskonała baza do przyrządzenia tego prostego dania. Teraz zrobicie leniwe znacznie łatwiej i szybciej niż z klasycznego przepisu.

Składniki:

  • 2 opakowania serka homogenizowanego;
  • 2 jajka;
  • 250 g mąki pszennej lub orkiszowej.

Dodatkowo przyda się szczypta soli dla przełamania słodkiego smaku serka.

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie wodę w garnku ze szczyptą soli;
  2. Przełóżcie przesianą mąkę do miski;
  3. Następnie dodajcie serki homogenizowane;
  4. Do masy wbijcie 2 jajka;
  5. Całość doprawcie solą;
  6. Wymieszajcie wszystko za pomocą łyżki lub rąk;
  7. Wrzucajcie kawałki klusek do wrzącej wody prosto z łyżki;
  8. Następnie wymieszajcie i gotujcie około 3 minuty od wypłynięcia.

Podawajcie je z cukrem i cynamonem lub podsmażoną bułką tartą. Nie lubicie klusek prosto z wody? Gotowe obsmażcie na maśle z bułką tartą oraz cynamonem. Danie nabierze charakteru i wyrazu. Serek homogenizowany z powodzeniem zastąpicie kremowym jogurtem (zwróćcie wtedy uwagę, żeby miał zawartość tłuszczu około 6 g), aby konsystencja masy na kluseczki nie była zbyt lejąca.

Co zrobić, żeby kluski leniwe nie lepiły się do rąk?

Do klusek leniwych warto dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, jeżeli nie chcecie, aby zbyt mocno lepiły się do łyżki. Dzięki temu uzyskacie ich zwartą konsystencję, ale też pewność, że nie będą twarde po ugotowaniu.