Co wybrać – ekspres przelewowy czy ciśnieniowy?

Dla kogo lepszym wyborem będzie ekspres przelewowy, a dla kogo ciśnieniowy?

Jeśli cenisz smak czarnej, aromatycznej kawy, ekspres przelewowy będzie dobrym rozwiązaniem. Pozwoli Ci przygotować cały dzbanek intensywnej, pełnej aromatu czarnej kawy. Dodatkowo dzbanek trzyma ciepło, więc możesz cieszyć się smakiem ulubionego napoju przez cały poranek czy popołudnie.

Jeśli lubisz testować nowe kawowe napoje albo nie wyobrażasz sobie dnia bez mlecznej kawy z puszystą pianką, postaw na ekspres ciśnieniowy, który pozwoli Ci przygotować nawet kilkanaście rodzajów napojów. Automatyczny ekspres ciśnieniowy jest łatwy w użyciu – wystarczy, że wybierzesz preferowaną kawę na wyświetlaczu. Obecnie w zbiornikach na mleko stosowane są nowoczesne technologie, takie jak Latte Go od Philips, które pozwolą Ci oczyścić zbiornik w kilka sekund pod bieżącą wodą.

Przyjrzyj się bliżej mocnym stronom ekspresu przelewowego i ekspresu ciśnieniowego!


Ekspres ciśnieniowy – zalety

Automatyczny ekspres ciśnieniowy to obecnie najnowocześniejszy sposób parzenia kawy. Ekspresy ciśnieniowe Philips pozwalają przygotować nawet 12 rodzajów kawowych napojów, a to wszystko za pomocą jedynie kilku kliknięć.

  • Personalizacja kawy – wybór ustawień

Nowoczesne ekspresy ciśnieniowe pozwalają na wybór preferowanych ustawień dotyczących mocy kawy, stopnia zmielenia ziaren czy ilości napoju (np. podwójne espresso lub espresso z dodatkową wodą). Oprócz tego możesz zapisać preferowane ustawienia – tak jest w ekspresach ciśnieniowych Philips dzięki funkcji Moja Kawa.

  • Niepowtarzalny smak – wydobywanie aromatu z ziaren kawy

Ekspresy ciśnieniowe wyróżniają się świetnej jakości ceramicznymi młynkami, które pozwalają wydobyć smak i aromat kawy. Im drobniej zmielona kawa, tym intensywniejszy jest jej smak i aromat. 12-stopniowa regulacja młynka w ekspresach ciśnieniowych Philips pozwoli Ci zaparzyć kawę taką, jak lubisz.

  • Mleczne kawy – latte, cappuccino, latte macchiato

Jeśli nie możesz obejść się bez kawy z dodatkiem pysznej mlecznej pianki, ekspres ciśnieniowy to coś dla Ciebie. LatteGo to nowoczesny system mleczny, który pozwoli Ci przygotować pyszne cappuccino, latte, flat white, caffé crema czy latte macchiato w kilka chwil. LatteGo składa się tylko z dwóch części – zapomnij o problematycznych w utrzymaniu czystości rurkach do mleka. Wystarczy, że opłuczesz zbiornik na mleko pod bieżącą wodą i gotowe.

  • Łatwe czyszczenie

Ekspresy ciśnieniowe Philips są łatwe w czyszczeniu. Mają funkcję automatycznego płukania oraz wyjmowany blok zaparzający, który umyjesz wygodnie pod bieżącą wodą. Parzenie kawy w ekspresie nigdy nie było tak wygodne!


Ekspres przelewowy – zalety

Ekspres przelewowy, popularnie określany ‘’przelewem’’ to jedno z najprostszych urządzeń do przygotowywania kawy. Sprawdź, czym się charakteryzuje.

  • Prostota użytkowania

Wkładasz filtr do kawy, wsypujesz zmielone ziarna, wlewasz wodę do zbiornika, a kawa sama się parzy – tak w skrócie można opisać korzystanie z ekspresu przelewowego. Prostota tego rozwiązania może zachęcić niejednego kawosza, który jest fanem tradycyjnej czarnej, aromatycznej kawy.

  • Porcja kawy dla kilku osób

Masz kilku domowników? A może lubisz robić większą porcję kawy, która wystarczy Ci na cały dzień? Dzięki temu, że ekspres przelewowy składa się między innymi z pojemnego dzbanka, możesz cieszyć się smakiem ulubionego napoju dłużej.

  • Przystępna cena

Ekspresy przelewowe są tańsze niż ciśnieniowe. Ich eksploatacja i zakup ziaren również nie są kosztowne, co może być zachęcającym czynnikiem.

  • Dzbanek utrzymuje temperaturę kawy

Termiczny dzbanek wykonany ze stali szlachetnej pozwala utrzymać temperaturę kawy i działa w podobny sposób, jak termos. Duża pojemność 1,2 litra pozwala zaparzyć kilka filiżanek kawy.

Ekspresy przelewowe Philips są proste w obsłudze, mają pojemne, termiczne dzbanki, a oprócz tego pozwalają na dostosowanie intensywności parzenia kawy dzięki przełącznikowi intensywności. Funkcja AromaLock umożliwia natomiast zachowanie aromatu i świeżości kawy na dłużej.