Naleśnikarnia wyróżnia się na tle innych lokali, bo podaje dania z ekologicznych produktów. Skąd taka polityka?

Sami jesteśmy bardzo zainteresowani świadomym odżywianiem. To bardzo istotne jakie substancje wprowadzamy do swojego wnętrza, jeśli się trochę poczyta o tym jak wygląda współczesny rynek produktów żywnościowych, poszukiwanie alternatyw jest czymś trudnym do ominięcia... Coraz więcej ludzi zwraca uwagę na to co je, z czego jest to zrobione i w jaki sposób było przygotowywane, jest to tendencja tak stara jak sama kuchnia, wystarczy spojrzeć na kuchnie żydowską czy hinduską, które są pełne rozmaitych wskazówek i zakazów dotyczących tego co, kiedy i w jaki sposób przyrządzone powinno bądź nie powinno się jeść, w dzisiejszych czasach jakby trochę o tym zapomniano.

Czy tego typu produkty cieszą się zainteresowaniem wśród konsumentów, czy jest to dopiero rozwijający się trend?

Trend rozwija się, co do tego nie mam żadnych wątpliwości, zainteresowanie zdrową żywnością rośnie z roku na rok i wszystko wskazuje na to, że będzie wzrastać dalej. Ta tendencja bardzo nas cieszy, bo świadoma kuchnia nie jest dla nas jakąś przelotną modą, ale czymś w co bardzo mocno wierzymy i co rozwijamy od początku istnienia naszej naleśnikarni.

Jak duży jest wybór naleśników na Kopernika 25?

W tej chwili mamy 15 rodzajów naleśników. Podzieliliśmy je na 3 kategorie na słodko, wegetariańskie i mięsne. Oczywiście można dowolnie komponowac własne ulubione naleśnikowe farsze na bazie tych składników, którymi dysponujemy. Ponad to codziennie mamy jeden rodzaj naleśnika na mały apetyt spoza karty.

Co jest ważniejsze w naleśniki – samo ciasto czy farsz?

Myślę, że obie te rzeczy są niezwykle ważne, nawet najwspanialszy farsz włożony w niesmacznego naleśnika straci swoje walory, ta prawidłowość działa także w drugą stronę.

Skąd czerpiecie Państwo inspirację do naleśników, są to oryginalne smaki i połączenia, których w innych naleśnikarniach trudno znaleźć.

Najnowsze menu jest wypadkową pomysłów całej załogi, rodziny i znajomych oczywiście tych którzy interesują się kuchnią.

Czy menu zmienia się sezonowo?

Sezonowość w kuchni jest równie ważna jak regionalność. Jeśli nie chcemy, aby produkty których używamy, wędrowały do nas przez pół świata, musimy dostosowywać kartę do zmieniających się pór roku. Zimą nastawiamy się na potrawy, które rozgrzewają, dlatego podajemy napój imbirowy zamiast lemoniady z miętą, hinduski dhal zamiast sałatek, które królują latem.

Które naleśniki cieszą się największą popularnością wśród klientów?

Podam trzy typy idą mniej więcej łeb w łeb:

-Naleśniki z łososiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami,

-wołowina (z wolnego wybiegu), ser żółty, suszone pomidory, płatki migdałów, lubczyk,

-szpinak, ser koryciński króluje wśród naleśników wegetariańskich,

Ekologiczny jest też sposób podania - talerze w naleśnikarni są jadalne. Skąd wziął się pomysł na takie rozwiązanie?

Talerze są wykonane ze sprasowanych otrąb pszennych. Otręby są odpadem w procesie produkcji mąki pszennej i wylądowały by na śmietniku, a przetworzenie ich w talerze daje im drugie życie a nam pozwala na zużywanie mniejszej ilości wody.

W naleśnikarni można zjeść też inne dania, jakie?

W menu mamy sałatki np. carpaccio z buraków 12 zł, obiady: tajskie curry z tempehem, ryżem i sałatą 20zł, czy placki ziemniaczane z wędzonym łososiem 20zł, a także pierogi, makarony (również gryczane).

Naleśnikarnia Kopernika 25 stawia na całkowitą naturalność produktów. Karta dań bazuje na produktach ekologicznych, a do potraw nie są dodawane polepszacze smaku i sztuczne barwniki. Napoje takie jak herbata czy kawa pochodzą ze sprawiedliwego handlu, który daje uczciwe zatrudnienie ludziom na terenie Trzeciego Świata.