Dynia należy do tych warzyw, które są niskokaloryczne Przeciętnie 100g dyni dostarcza zaledwie ok. 15 kalorii.

Warzywo to polecane jest szczególnie osobom na dietach odchudzających, ze względu na niskokaloryczność oraz dużą zawartość błonnika pokarmowego. Jej pomarańczowy miąższ świadczy o tym, że zawiera w sobie dużo β-karotenu (prowitamina witaminy A). Intensywność pomarańczowego zabarwienia jest proporcjonalna do ilości tej witaminy. Dynia bogata jest w  białko, witaminy z grupy B czyli B1, B2, PP i C, zawiera dużo wapnia, żelaza, magnezu i fosforu oraz cynku. Jest stosowana w leczeniu chorób skóry, trudno gojących się ran a także chorobach immunologicznych. Ze względy na dużą zawartość przeciwutleniaczy wykorzystywana jest w leczeniu miażdżycy i  chorób nowotworowych.

W pestkach, które są bogate w olej znajduje się specyficzny fitosterol o nazwie cucurbitasterol oraz  sole mineralne wzbogacone fosforanami, jak również niewielkie ilości enzymów, żywic, cukrów oraz związków białkowych.

W Etiopii zalecano żucie pestek dyni jako lek przeczyszczający przeciwko gliście ludzkiej czy tasiemcowi jelitowemu.

Substancje zawarte w pestkach dyni, niektóre tokoferole wykazują działanie afrodyzjakalne.

Korzystny w diecie jest też otrzymywany z pestek dyni olej. Ma on korzystny skład kwasów tłuszczowych oraz jest bogaty w witaminy oraz cynk. Ma działanie przeciwzapalne, jest stosowany w leczeniu miażdżycy. Wspaniale komponuje się z wszelkimi sałatkami.

Autorką artykułu jest Katarzyna Ring- Andrzejczuk

Zobacz też: dynia - przepisy dla każdego