Jest to jeden z lepszych (o ile nie najlepszy) sos BBQ, jaki w życiu jadłam. Jest wręcz idealny! Słodki, a zarazem delikatnie ostry i niezwykle aromatyczny. Pasuje do wielu rodzajów mięs, ale my najczęściej zjadamy go z karkówką.

Kiedy nie mamy czasu, żeby pojechać gdzieś nad jezioro, na biwak, chętnie piknikujemy w domu... Otwieramy wtedy drzwi balkonowe, wyciągamy koszyki, rozkładamy kocyk, siadamy na podłodze...

Nie, no żartuję:-) Jedyne czego potrzebujemy do szczęścia, aby poczuć się choć trochę jak na wczasach w domowym zaciszu, to przygotować sobie różne pyszności, które z reguły zabiera się na grilla. I tu z pomocą przychodzi nasz domowy sos BBQ!

Sos ten, choć wymaga dużej ilości składników, przygotowuje się całkiem szybko, i powali z wrażenia niejednego waszego gościa!

Składniki:

  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięta przez praskę
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki pieprzu cayenne
  • 2 szczypty suszonego chilli
  • 7 kropel Pepper Sauce (tabasco)
  • 1 łyżka pieprzu
  • 5 łyżek musztardy sarepskiej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 zmiskowane blenderem pomidory
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki sosu sojowego

Na początku należy porządnie rozgrzać patelnię, a następnie wlać olej słonecznikowy. Kiedy olej będzie rozgrzany, dodawać po kolei (i stopniowo) wyżej wymienione składniki. Sos trzeba podgrzewać na niewielkim ogniu przez ok. 15 min, do lekkiego zredukowania się. Po kwadransie należy dodać 2 łyżki whiskey. Alkohol wmieszać w sos.

Sosik podawać lekko przestudzony.

Jeśli chodzi o karkówkę, możemy ją przyrządzić w następujący sposób:

Mięso trzeba pokroić na niewielkie paski i rozbić je tłuczkiem. Zamarynować je w sosie Worcestershire, sosie sojowym i oliwie. Karkówkę smażyć przez kilka minut na patelni grillowej. Doprawić solą i pieprzem do smaku, oraz odrobiną miodu.