Wystarczy odrobina owoców jagodowych i ciut skrobi ziemniaczenej, żeby móc sobie samemu przygotować delikatny deser, ktorego możemy schłodzić i delektować się nim na tarasie, tudzież balkonie:-)

Kisiel podany w eleganckich pucharkach może być zwieńczeniem rodzinnego obiadkowania, ponieważ jest lekki i niezbyt mocno zapycha;p. Przygotowuje się go raz dwa i nie potrzebujemy do tego żadnej 'magicznej torebki' ze sztucznymi składnikami. 

Składniki:

  • 250g świeżych malin
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej/ mąki ziemniaczenej

Połowę szklanki wody należy wymieszać ze skrobią, tak aby nie było grudek. Resztę wody trzeba zagotować z malinami i cukrem. Kiedy zacznie się gotować, potrzymać chwilę na ogniu, po czym dodać (powolutku) wodę ze skrobią. Całość wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Rozlać do pucharków. Gotowy kisiel podawać od razu lub poczekać aż ostygnie.

 Ten deser nauczyłam się robić dzięki temu przepisowi