FOREMKI NA MUFFINY - czego potrzebujemy:
- papier do pieczenia
- folia aluminiowa
- nożyczki
- linijka
- ołówek lub długopis
- szklanka
FOREMKI NA MUFFINY - jak zrobić:
- Na papierze do pieczenia rysujemy kwadraty o wymiarach 14 X 14, wycinamy.
- Z foli aluminiowej wycinamy pasy o wymiarach 14 X 28 cm, wycinamy.
- Każdy pasek foli składamy na pól, tworząc kwadrat o boku 14 cm.Każdy pasek foli składamy na pól, tworząc kwadrat o boku 14 cm.
- Na każdy kwadrat folii aluminiowej kładziemy kwadrat papieru do pieczenia.
- Na środku postawić szklankę.
- Dłonią przyłożyć folię do boków szklanki.
- Wyjąć szklankę i gotowe
Można użyć dowolnej wielkości i kształtu szklanki tworząc różnego rodzaju foremki na muffiny. A po upieczeniu lekko rozchylamy folię aluminiową i w ten o to sposób szybciutko wyjmujemy swoje ulubione babeczki. Krawędzie foremek są nierównomierne, można je lekko dociąć, ale ja osobiście wolę takie i nie widzę potrzeby.
FOREMKI NA MUFFINY - rady:
Przyznam się, że przez przypadek odkryłam ten sposób i powiem od tamtej pory wykorzystuję tylko domowe foremki na muffiny. Bardzo łatwo odchodzą od upieczonego ciasta, nawet po kilku dniach, a które z Was robią w oryginalnych papilotkach wie o czym mówię, czasami jest problem przy czekoladowych i z owocami. Choć ja mam zwyczaj wyjmowania muffinów z foremek po ostudzeniu, gdyż dla mnie tak lepiej ładniej się prezentują.
Wbrew pozornie foremki te są bardzo masywne i nie tracą kształtu po wlaniu do nich ciasta, można ustawić tak jak ja na zwykłej blaszce wlać ciasto i mogą tak stać, a potem tylko po upieczeniu jednych mam gotowe następne, w ten sposób oszczędzamy czas.
Komentarze