W dzisiejszych czasach, kiedy na sklepowych półkach piętrzą się stosy wyrobów chlebopodobnych, które nie mają żadnego smaku i wartości odżywczych, coraz więcej osób decyduje się na domowe pieczenie.

Swoją przygodę z domową piekarnią zazwyczaj zaczynamy od pszennych bułeczek, by wraz ze zdobywaniem wiedzy wypiekać drożdżowe chleby, zmieniać mąki, dodawać ulubione ziarna, zioła czy przyprawy. Jednak czasem i to nam nie wystarcza. Wtedy przychodzi czas na wyhodowanie własnego zakwasu. A jak to zrobić i co potrzeba, by delektować się pysznym chlebem dowiecie się z cyklu „Domowy chleb”.

Nasza użytkowniczka mperla autorka bloga Kulinarna Piniata, poradzi, jak przygotować domowy zakwas, jak go dokarmiać i oczywiście co z nim zrobić, by dzięki niemu piec pyszne i dorodne bochenki. To ona wprowadzi Was w świat pysznych wypieków.

Raz rozpoczęta przygoda z zakwasem to gwarancja, że sklepowe pieczywo już nigdy nie będzie smakować tak samo.

Zobacz artykuły z cyklu: