Ślinka cieknie na jego widok. Nie dość, że jest smakowity, to jeszcze bardzo pożywny. Nasz soczysty i sycący burger to popularne fast foodowe danie w zdrowszej, domowej wersji. Dzięki dodatkowi sezonowych warzyw i kiszonek staje się prawdziwym rarytasem, który męskie (ale nie tylko) grono z pewnością doceni. Nie ograniczajcie się jedynie do pomidora i cebuli. Dodatków, których możecie tutaj z powodzeniem użyć, jest tak wiele, że dzięki zróżnicowanym wyborom odkryjecie na nowo magię smaku prostego burgera. Główną rolę w tej kanapce odgrywa mięso wołowe z antrykotu. Jak je właściwie przyrządzić? 

Jak wybrać mięso do burgera lepszego niż kanapka drwala?

Pierwszą i niezmienną zasadą, jaką powinniście znać, jest sprawdzenie zawartości tłuszczu w mięsie, żeby było idealne na burgery. Tłuszcz powinien stanowić około 30% w porcji mięsa. Dzięki temu wasze domowe burgery będą soczyste i nie skończycie z wiórowatym kotletem. Najlepszymi kawałkami będzie udziec, antrykot lub rostbef wołowy.

Warto wybrać się do lokalnego rzeźnika, aby zmielił wam porcję mięsa na miejscu. Dzięki temu będziecie mieli pewność, że wybrany kawałek był świeży i dobrze wyglądał przed obróbką.

Jak zrobić domowy soczysty i sycący burger dla dwojga?

Jeżeli czujecie wilczy głód, ta propozycja jest dla was. Możecie wykorzystać zarówno gotowe bułki, jak i te z przepisu naszej użytkowniczki na bułki hamburgerowe.

Składniki na kotlety:

  • 600 g antrykotu wołowego
  • ½ dużej cebuli
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka lodowatej wody
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos do hamburgerów:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • opcjonalnie pieprz kajeński i zwykły

Dodatkowo:

  • 3 bułki do hamburgerów lub zrobione samodzielnie
  • 4 liście sałaty
  • 3 ogórki małosolne lub kiszone
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 3 łyżki kimchi

Sposób przygotowania:

  1. Mięso na burgery zmielcie w maszynce do mielenia lub posiekajcie drobno za pomocą noża;
  2. Dodajcie lodowatą wodę, posiekaną cebulę i musztardę;
  3. Połączcie z sosem oraz startym czosnkiem. Na koniec doprawcie solą i pieprzem;
  4. Włóżcie do lodówki przynajmniej na godzinę, aby smaki mogły się przegryźć;
  5. Uformujcie 2-3 kotlety i odstawcie;
  6. Następnie wymieszajcie składniki do sosu i dodajcie opcjonalnie posiekany koperek i drobno starte ogórki gruntowe (około 2);
  7. Wstępnie pokrójcie pomidory na plasterki razem z ogórkiem kiszonym czy małosolnym;
  8. Kimchi posiekajcie nożem, na mniejsze kawałki;
  9. Mięso smażcie na patelni grillowej lub na grillu węglowym przez około 5 minut z każdej strony;
  10. Bułki hamburgerowe przepołówcie i posmarujcie sosem. Dodajcie warzywa i mięso;
  11. Idealnie smakuje przygotowany na świeżo, tuż przed podaniem.