Nawet jeśli na co dzień nie przygotowujecie deserów, z tym poradzicie sobie znakomicie - a cała rodzina na pewno będzie chciała powtórki. Taki domowy czekoladowy budyń bez mąki to też dobra baza wyjściowa do dalszych, bardziej zaawansowanych deserowych eksperymentów. Jeśli schłodzicie masę w lodówce pod przykryciem, powstanie ultragęsty krem czekoladowy, doskonały do podania w pucharku na zimno, przekładany warstwowo kawałkami owoców i polany sosem, np. waniliowym. Taki krem wykorzystacie również do przełożenia naleśników lub andruta na zimno - typu pischinger.

Domowy budyń czekoladowy bez mąki - co zamiast niej?

Nasz budyń bez mąki ziemniaczanej wyjdzie równie gęsty, jak z nią - nie obawiajcie się, że będzie to wodnista papka czy nieapetyczna grudkowata mamałyga. Do zagęszczenia nie potrzebujecie ani mąki, ani kaszy jaglanej, o której zdania są podzielone, zwłaszcza wśród dzieci. Istnieje inna, neutralna w smaku baza, która zapewni pożądaną konsystencję naszemu deserowi. Domowy budyń czekoladowy zrobicie bez problemu na ryżu.

Nie powinien to być jednak byle jaki ryż. Najlepszy będzie taki o ziarenkach średniej długości i krótkich - takie mają najwięcej pożądanego przez nas tutaj naturalnego zagęstnika - skrobi ryżowej. W sklepie zwróćcie uwagę na arborio, carnaroli, ryż do sushi lub każdy inny, który stworzy kleik. Ryż typu parboiled (paraboliczny) zupełnie się nie nadaje, bo bardzo trudno go rozgotować.

Jeśli wiecie już, że tego dnia będziecie robić ten deser, ugotujcie ryż nieco wcześniej - dzięki temu skrócicie czas przygotowania deseru do minimum. Ryż i mleko powinny być w równych proporcjach - jeśli chcecie ugotować mniej budyniu niż w przepisie, wystarczy dać po 0,5-1 szklance ryżu i mleka. 

Jak zrobić domowy budyń czekoladowy? Przepis podstawowy

Składniki:

  • 2,5 szklanki ugotowanego ryżu 
  • 2,5 szklanki dowolnego mleka
  • 0,5 szklanki surowego kakao w proszku (bez cukru)
  • do 0,5 szklanki cukru (w zależności od tego, jak bardzo słodkie desery lubicie)

Sposób przygotowania:

  1. Jeszcze ciepły ryż zalejcie mlekiem (najlepiej lekko podgrzanym). Zmiksujcie blenderem większość ryżu i mleka na jednolitą masę - resztę odstawcie na bok.
  2. Dodajcie kakao i cukier, całość zblendujcie ponownie.
  3. Jeśli masa jest za rzadka, dodajcie jeszcze trochę ryżu, jeśli za gęsta, rozcieńczcie odrobiną mleka.*
  4. Podawajcie na zimno lub na ciepło - jak wolicie. 

*Pamiętajcie jednak, że po całkowitym ostygnięciu i włożeniu do lodówki budyń będzie gęstszy niż świeżo po przygotowaniu.

Domowy budyń bez mąki ziemniaczanej - inne warianty

Domowy budyń czekoladowy możecie również przyprawić na słodko, jak lubicie. Do masy czekoladowej będzie pasował np. cynamon lub kardamon. Możecie też całkowicie zrezygnować z kakao i przygotować budyń waniliowy, z ekstraktem waniliowym lub wnętrzem laski wanilii, z dodatkiem cukru waniliowego lub ze zmiażdżonymi pistacjami i kardamonem. W tej ostatniej wersji budyń uzyska również oryginalny zielony kolor. Podawajcie go bez dodatków lub porcją bitej śmietany, owocami lub posypką z orzeszków.