Aby przygotować perfekcyjne ciasto na pizzę, nie potrzebujemy wielu składników. Wystarczą klasyczne składniki: mąka, drożdże, sól, cukier, oliwa i woda oraz trochę czasu i cierpliwości.

Ogromne znaczenie ma w tym przypadku mąka, bo to ona wpływa na smak i strukturę ciasta. W zasadzie z każdej mąki można przygotować spód do pizzy, ale jeśli mamy dostęp i marzy nam się prawdziwa włoska pizza, wykorzystajmy włoską mąkę tipo 00. Jeśli nie mamy dostępu do włoskich produktów, warto wybrać najbardziej podobną do włoskiej, rodzimą mąkę – typ 550.

Przepis na pizzę: Z 650 ml ciepłej wody odlewamy pół szklanki i w niej mieszamy 1 łyżeczkę cukru i 30 g świeżych drożdży. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, by zaczyn wyrósł i spienił się.  Mąkę - 1 kilogram, przesiewamy na blat, robimy w niej wgłębienie. Wlewamy zaczyn wraz z trzema łyżkami oliwy i zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy składniki mokre połączą się z suchymi, dodajemy 1 łyżeczkę soli i dalej wyrabiamy ciasto. Ciasto na pizzę wyrabiamy tak długo, aż będzie miękkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni.

Wersja dla leniwych -  ciasto drożdżowe możemy też przygotować za pomocą miksera z końcówką hak.

 

Gotowe ciasto przekładamy do delikatnie wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie, uderzamy je pięścią, by pozbyć się nadmiaru powietrza i przekładamy na posypany mąką blat. Ciasto dzielimy na 5-6 kulek z których formujemy placki – najlepiej przy pomocy dłoni, rozciągając ciasto, by powiększało się i robiło coraz cieńsze. Ciasto powinno mieć grubość około pół centymetra. Możemy pomóc sobie wałkiem, który pomoże nam uzyskać cienkie ciasto na pizzę.

 

Ciasto na pizzę powinno piec się też w odpowiedniej temperaturze. Klasycznie pizzę wypieka się w piecach, w których temperatura dochodzi do 450 stopni, jednak w domowych warunkach jest to ciężkie do odwzorowania. Najlepiej rozgrzać piekarnik do najwyższej temperatury, jaką może osiągnąć – dzięki temu nasze ciasto będzie chrupiące, a składniki nie stracą smaku.

Ciasto zyska też, jeśli będziemy piec placki na kamieniu. Ważne, by piekarnik nagrzewał się trochę dłużej, by kamień przejął ciepło. Dzięki niemu spód ciasta będzie chrupiący i zarumieniony. Więcej o zaletach kamienia można przeczytać w artykule o zaletach kamienia.

Ciasto to podstawa naszej pizzy, ale nie zapomnijmy, że ogromną rolę grają dobrej jakości dodatki. Według zasady włoskich mistrzów pizzy, im mniej ich, tym lepiej. Mnogość dodatków przytłoczy placek i nie będziemy mogli delektować się jej smakiem.