Owoce róży nawet w małej ilosci zaspokoją twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Do tego organizm przyswoi ją łatwiej niż tę z tabletek.

 

Owoce róży - Różana cera

Witamina C, w któe bogate są właśnie owoce róży,  chroni przed chorobami serca. To dlatego, że wzmacnia delikatne ścianki naczyń krwionośnych. Badania pokazały, że jeśli w organizmie jest jej za mało, zwiększa się ryzyko zawału. Przetwory z róży pomogą Ci też zachować na długo jędrną skórę. Witamina C wzmacnia bowiem włókna kolagenowe, które gwarantują odpowiednie napięcie cery.

Odporność na piątkę

Oprócz dużej dawki witaminy C, w miąższu różanych kulek zawarte są inne cenne związki, jak np. kwercytryna. Pobudza ona twój układ odpornościowy tak, aby lepiej radził sobie z zarazkami. Kwercytryna chroni także serce, bo obniża poziom cholesterolu, który prowadzi do miażdżycy i choroby wieńcowej.

Pozory mylą

Owoce róży nazywane są owocami pozornymi, bo jadalna jest tylko ich czerwona skórka. Zanim więc zrobisz kompot czy konfiturę, usuń znajdujące się w środku białe, kłujące i pokryte meszkiem pestki. Nie nadają się do jedzenia, ale robi się z nich olej, który możesz używać na zimno, np. do sałatek. Owoce zbieraj, kiedy są czerwone i dojrzałe, ale jeszcze dość twarde. 

100% odporności

100 g (garść owoców) to:

● 25 kalorii

Zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na:

● witaminę C w 100%

● witaminę A w 12%

 

Autor: Kaja Tyzenhauz