Orzechy włoskie zawierają kwas linolenowy,  zdrowy tłuszcz z grupy wielonienasyconych, z którego organizm produkuje kwasy omega-3. Twoje szare komórki składają się z nich w około 30 proc.

Orzechy włoskie - Tłuszcz dla serca

Omega-3 zostały przez lekarzy uznane za najzdrowsze tłuszcze na świecie. Zmniejszają tendencję do powstawania zakrzepów w żyłach i w ten sposób chronią przed zawałem. Orzechy włoskie chrup też dla urody, bo omega-3 nawilżają skórę, gdyż zatrzymują wodę w jej głębokich warstwach. Jeśli jesteś w ciąży, tłuszcze te są niezbędne, aby mózg dziecka rozwijał się prawidłowo. Orzechy czuwają też nad funkcjonowaniem Twojego układu nerwowego i mogą Cię ochronić przed depresją sezonową.

Orzechy włoskie - Skarb w łupinie

Świeże orzechy włoskie kupuj w niewielkich ilościach. Zawierają dużo tłuszczu, więc lepiej zbyt długo ich nie przechowywać, bo jełczeją. Z łupin obieraj je tuż przed zjedzeniem, inaczej pod wpływem tlenu orzechy stracą większość cennych składników. Po obraniu schowaj je od razu do lodówki. Łatwo wchłaniają obce zapachy, więc na półce nie kładź ich obok obranej cebuli lub czosnku.   

Orzechy włoskie - 100% koncentracji

40 g (garść) to:

● 258 kalorii

● źródło tłuszczów wielonienasyconych

Zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na:

● magnez w 18%

● kwas foliowy w 16%

● witaminę B6 w 14%

● witaminę E w 10%

● błonnik w 8%   

Autor: Kaja Tyzenhauz