Jarmuż to warzywo odporne na mróz - rośnie nawet pod śniegiem. Najlepszy jest właśnie po śniegach i mrozach, bo po zimowych chłodach jego lekko gorzkawy smak łagodnieje.
Jarmuż - krewkie warzywo
Zielone listki są wyjątkowo zdrowe. Porcja jarmużu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminy A i C oraz dostarcza niezbędnego przyszłym mamom kwasu foliowego. Warto włączyć jarmuż do diety, gdy na skórze często pojawiają się siniaki. Jarmuż dostarcza bowiem mnóstwo witaminy K, zarządzającej w organizmie krzepnięciem krwi. To oprócz szybkiego gojenia ran i mniej obfitych miesiączek, gwarantuje też cerę bez pajączków. Witamina K łatwiej wchłania się, kiedy towarzyszy jej tłuszcz, dlatego armuż najlepiej więc jeść z oliwą lub innymi olejami.
Jarmuż - zielona ochrona
Jarmuż kryje w sobie związki siarki. Jeden z nich, sulforafan, chroni komórki przed nowotworami, głównie płuc, jelita grubego, piersi i jajników. Podkręca w wątrobie wydzielanie enzymów odpowiedzialnych za usuwanie szkodliwych substancji, powodujących raka.
Jarmuż - szybko nie wymięka
Kupując jarmuż warto zwrócić uwagę, by nie miał brązowego nalotu. Po opłukaniu liście należy oderwać od łodygi i usunąć pozostałe, cieńsze żyłki. Aby warzywo zmiękło, trzeba gotować je dosyć długo. Jednak warto pilnować momentu, gdy jarmuż ma jeszcze żywy, zielony kolor. W ten sposób roślina zachowa najwięcej witamin. Jej rześką barwę ocali także gotowanie listków bez przykrycia.
Jarmuż i spółka - broń na raka
Jarmuż, jak i jego zieloni krewni również chronią przed nowotworami.
BROKUŁY - Woody Allen jada je codziennie i twierdzi, że dzięki nim zachowuje witalność. Kiełki brokułów zawierają najwięcej sulforafanu o przeciwnowotworowym działaniu.
KAPUSTA - chroni palaczy przed rakiem płuc dzięki izotiocyjanianom, substancjom wydzielającym się podczas jej krojenia. Dzięki nim dieta bogata w kapustę może też zmniejszać ryzyko nowotworu piersi.
BRUKSELKA - specjalistka od jelita grubego. Skutecznie chroni przed szkodliwymi związkami, powstającymi podczas grillowania czerwonego mięsa.
Jarmuż - 100% ochrony przed nowotworami
Jarmuż w 100 g zawiera:
● 29 kalorii
● świetne źródło witaminy K
● bogactwo związków siarki
Jarmuż zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na:
● witaminę C w 200%
● witaminę A w 111%
● kwas foliowy w 60%
● witaminę E w 17%
● witaminę B6 w 13%
● wapń w 15%
● błonnik w 12%
Autor: Kaja Tyzenhauz
Jarmuż - przepisy
Jarmuż to nie tylko bogactwo witamin. To także świetne warzywo, które sprawdzi się w wielu kombinacjach i daniach – nie tylko sałatkach i chipsach, ale i zupach, daniach głównych czy propozycjach śniadaniowych. Zobacz jak wykorzystać jarmuż– przepisy z najmodniejszym warzywem sezonu polecają nasi użytkownicy.
Makaron z jarmużowym pesto | Zapiekanka z jarmużem | Roladki z kurczaka z jarmużem |
Pierogi z kaszą, grzybami i jarmużem | Chipsy z jarmużu |
Komentarze