Kotlina Natury jest producentem jaj z chowów alternatywnych. Pochodzimy z Sudetów i nade wszystko cenimy sobie naturalność, umiar i zdrową dietę. Produkujemy Dobre jaja – w naturalnym obszarze Przedgórza Sudeckiego, dbając, by nasze nioski żyły w komfortowych warunkach, miały dostęp do wybiegu i najlepszej paszy. Dbamy o ich zdrowie, dzięki czemu powstają prawdziwe „kapsuły zdrowia” – Dobre jaja. 

W ramach akcji Dobre Jajo od 1 października przekazujemy jaja z wolnego wybiegu do domów zajmujących się opieką nad dziećmi na terenie całej Polski. By dołączyć do akcji, wystarczy wybierając jaja w sklepie sięgnąć po opakowanie oznaczone logiem akcji Dobre Jajo – a my zrobimy resztę! Szukaj naszych "dobroczyniących opakowań" w sklepach Tesco Polska, Intermarché, Auchan i sieci Bidfood Farutex.

Więcej szczegółów o akcji Dobre jajo znajdziecie na naszej stronie
http://kotlinanatury.pl/pl/dobre-jajo 

Jajo – początek wielkiej kulinarnej przygody

Jajo jest jednym z najważniejszych składników w kuchni. Wystarczy tylko jedno, by wyczarować wspaniały posiłek dla całej rodziny. Będzie on tym smaczniejszy, jeśli przygotujemy go wspólnie z naszymi bliskimi. Stworzyliśmy dla Was prosty przepis na danie, które możecie przygotować ze składników jakie znajdziecie w domu i jaj Kotliny Natury. Jeśli nie macie wszystkich produktów spokojnie możecie je pominąć lub zastąpić innymi (poza ryżem i jajem, rzecz jasna ;) ). Najważniejsza jest zabawa i serce jakie włożycie w przygotowanie dania z bliskimi!


Ryż smażony z jajkiem i warzywami (3 porcje)

1 szklanka suchego ryżu jaśminowego (lub innego, jaki masz w domu)
1 marchewka*
1 garść groszku cukrowego* (lub ½ szklanki mrożonego groszku łuskanego)
3 jaja Kotlina Natury
3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju sezamowego (opcjonalnie)
1 pęczek cebuli dymki
2 łyżki uprażonego sezamu 

Ryż płuczemy, zalewając w garnku dużą ilością wody, rozcierając pomiędzy palcami ziarenka, odlewając na sicie i przepłukując jeszcze krótko pod bieżącą wodą. Wsypujemy go z powrotem do garnka, zalewamy 1 ½ szklanki zimnej wody i gotujemy pod przykryciem, najpierw na mocnym ogniu do zagotowania, a następnie na średnim, aby ryż powoli wchłonął całą wodę. W tym przepisie najlepiej sprawdzi się ryż ugotowany dzień wcześniej, więc możemy z powodzeniem wykorzystać taki z wczorajszego obiadu. 

Marchew obieramy, kroimy w poprzek na 3 części, a następnie w podłużne 3 mm plastry (najlepiej przy pomocy mandoliny). Te kroimy w zapałkę, a na koniec w drobną kosteczkę. Groszek pozbawiamy końcówek i kroimy pod skosem na 3 części. Tak przygotowany, zalewamy na 3 minuty wrzątkiem i odcedzamy. Cebulę dymkę drobno siekamy. Jajka wybijamy do miseczki i mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej masy.

Na patelni rozgrzewamy bardzo mocno olej rzepakowy, aż zacznie dymić. Wrzucamy ryż i smażymy ok. 3 minuty, do zarumienienia, nieco tylko mieszając. Dodajemy warzywa, smażymy kolejne 3 minuty, tym razem często mieszając. Zmniejszamy ogień do średniego, odsuwamy ryż na połowę patelni, a na wolną połowę wlewamy jajka i smażymy do ścięcia. Omlet dzielimy przy pomocy szpatułki na kawałki wielkości kęsa, dorzucamy połowę dymki, wlewamy sos sojowy, olej sezamowy i wszystko ze sobą łączymy. 

Nakładamy porcje ryżu do miseczek. Posypujemy resztą dymki i prażonym sezamem.

*możesz użyć jakichkolwiek innych warzyw, które masz w lodówce, a ostatecznie użyć tylko jednego rodzaju, np. tylko marchewki, w nieco większej ilości.