Czytajcie porady naszego dietetyka:

Wzmacniacze smaku i zapachu

Dieta śródziemnomorska

Dietetyk o grillowaniu

Zdrowe odżywianie za niewielkie pieniądze

 

 

 

Kamila Urbaniak jest dietetykiem licencjonowanym. Dzienne studia licencjackie ukończyła na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku dietetyka. Następnie pragnąc odmiany i odrobiny świeżości w pogłębianiu wiedzy z własnej dziedziny naukowej, a także kierując się chęcią poznania zupełnie odmiennego podejścia do nauk żywieniowych, zdecydowałą się na kontynuowanie obranego kierunku studiów na innej uczelni. Obecnie studiuje dziennie w Szkole Głównej Gospodarstwa  Wiejskiego w Warszawie. Obie te uczelnie reprezentują inne spojrzenie na nauki dietetyczne. Uczelnia medyczna koncentrowała się na aspekcie medycznym, natomiast obecna uczelnia na aspekcie żywieniowym. Kamila uważa, że połączenie to daje bardziej holistyczne podejście do problemów dietetycznych, inne doświadczenia i dzięki temu większe możliwości prawidłowego postrzegania dziedziny w której działa.

 

Kamila jest również członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetycznego. Aktywnie współpracuje także z Kołem Naukowym Żywieniowców i Dietetyków SGGW angażując się w różnego rodzaju projekty badawcze i działania związane z promocją zdrowego stylu życia na uczelni i poza nią. Jest również sędzią w ogólnopolskim programie „Aktywnie po zdrowie” organizowanym przez Fundację Banku Ochrony Środowiska, skierowanym do dzieci klas I-III.

 

Obszarem jej głównych zainteresowań jest żywienie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, nowotwórów, starzenia się oraz związane z utrzymaniem ładnego wyglądu. W związku z faktem iż interesuje się kosmetologią nie obce są jej tematy żywieniowo-dermatologiczne. W wolnych chwilach lubi słuchać muzyki, gotować nowe potrawy, jeździć na rolkach i oddawać się lekturom o tematyce nie tylko żywieniowej, ale także podróżniczej, psychologicznej, kosmetologiczej czy beletrystycznej.