Nie ma nic lepszego do kotleta schabowego niż młode ziemniaki posypane koperkiem oraz mizeria lub kapusta. Ziemniaki to tanie, pożywne i niskokaloryczne (66 kalorii w 100 g) warzywa, które dostarczają nam mnóstwo potasu i są smacznym źródłem witaminy C. Są też pełne błonnika, białka i skrobi. Co więc może z nimi być nie tak? Okazuje się, że właśnie ta ostatnia, skrobia, może być problemem. 

Dlaczego mięso z ziemniakami to zły pomysł?

Łączenie białka z węglowodanami, a więc mięsa z ziemniakami, czy nawet chleba z wędliną, może wywoływać przykre problemy trawienne. Przyczyną jest diametralnie różny czas, który potrzebują produkty tego typu na trawienie. Tłuste mięso z ziemniakami może wywoływać niestrawność, zaparcia lub biegunkę, gazy, ból brzucha i wzdęcia.

To dlatego czasami po wstaniu od stołu po schabowym z omaszczonymi tłuszczem ziemniakami możecie czuć się ociężali, przejedzeni i bez energii. Ponadto ziemniaki to bogate źródło skrobi, która wchodzi w reakcję z białkiem zwierzęcym, co sprawia, że proces fermentacji w żołądku znacznie się nasila, co przekłada się na wspomniane dolegliwości trawienne.

Ziemniaki z okrasą - przepyszna, ale źle dobrana para

Oprócz tego, że ziemniaków (skrobi) nie powinno łączyć się z białkiem, tłuszcz to dla nich drugi kiepski partner. Smażone ziemniaki są pyszne, ale stają się bombą kaloryczną, więc większy taki posiłek grozi niestrawnością. Ziemniaki z tłuszczem to też zły pomysł dla cukrzyków, gdyż powodują nagły wzrost glukozy we krwi

Warto też pamiętać, że podczas gdy ugotowane ziemniaki bez dodatków mają 66 kalorii w 100 g, ziemniaki z boczkiem mają już co najmniej 194 kalorie w 100 g. Jeśli więc dbacie o linię, zamiast smażenia, lepiej je upieczcie. 

Z czym podać mięso zamiast ziemniaków? 

Skoro mięso z ziemniakami to zły pomysł, to w takim razie z czym łączyć na talerzu kawałek tłuściutkiego „pieczystego”? Mięso, podroby, ryby i jaja łączcie po prostu z warzywami. Możecie wykorzystać surówki, sałatki, ale też warzywa pieczone, duszone, gotowane czy krótko przesmażone.

Jeśli natomiast koniecznie chcecie zjeść na obiad ziemniaki, łączcie je z innymi warzywami - np. w zapiekankach. Dobrym pomysłem będą też faszerowane ziemniaki. Jeżeli jednak macie apetyt na mięso z ziemniakami, wybierzcie chude, gotowane na parze lub pieczone ryby.