Unikaj dodatków

Nie każda pizza musi być niezdrowa i tucząca. Najważniejsze jest to, aby pamiętać o wystrzeganiu się bonusów w postaci dodatkowej warstwy sera, czy kolejnej porcji boczku, kiełbasy, kebabu, pepperoni czy sera feta. Wiele restauracji kusi klientów aromatycznymi sosami. Jeśli tylko mamy szansę, zrezygnujmy z niego. A jeśli nie potrafimy – zawsze wybierajmy sos na bazie pomidorów, a nie na bazie majonezu.

Zdrowe menu

Jeśli kupujesz pizzę w restauracji – najlepiej wybierz Margheritę lub wegetariańską. Zawiera ona o wiele mniej kalorii niż inne, z mięsnymi dodatkami. Zawsze staraj się także kupować niegazowaną wodę mineralną, zamiast słodzonych, kolorowych napojów. Przed pizzą warto zamówić też sałatkę warzywną, dzięki której zjesz mniejszą ilość pysznych „trójkącików”.

„Odchudzona” domowa pizza

Jeśli pizzę przygotowujesz samodzielnie – unikaj tuczących dodatków i nie przesadź z ilością żółtego sera. Jest on bardzo kaloryczny i tłusty, a zaledwie jego 3 plasterki dostarczają nawet 300-400 kalorii. Jeśli skusisz się na bekon, pepperoni, czy tłuste mięso, pamiętaj, że na każde 100 g kaloryczność wzrośnie nawet o 500 kcal! Ciasto odchudzisz przyrządzając je w jak najcieńszej wersji. Warto także zamienić tradycyjną mąkę na mąkę razową. Dzięki temu zabiegowi, dostarczysz organizmowi dodatkowych ilości błonnika, witamin i składników mineralnych. Co więcej, błonnik wiąże pewne ilości tłuszczu, uniemożliwiając mu wchłanianie się w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu ilość dostarczonych kalorii jest znacznie mniejsza.

Warzywa nie tuczą

Najlepszym dodatkiem do dietetycznej pizzy są warzywa. Mogą to być brokuły, papryka, cebula, szpinak, pomidory. Pamiętajmy jednak, że także wśród warzyw są takie, które dostarczają dużą ilość kalorii. Są nimi kukurydza, zielony groszek czy oliwki. Jeśli brakuje nam czasu na samodzielne przygotowanie sosu pomidorowego, możemy skorzystać z szerokiego asortymentu produktów oferowanych przez sklepy, ale zwracajmy uwagę na etykiety, bowiem ich wartość kaloryczna może znacznie się różnić. Najlepiej wybierać przeciery pomidorowe bez żadnych dodatków.