Zbilansowana dieta pozwala na utrzymanie dobrego stanu zdrowia i figury. Powinna być dobierana do indywidualnych potrzeb każdego z nas. Są w niej jednak zasady, które obejmują wszystkich.

TRZY GŁÓWNE ZAŁOŻENIA ZBILANSOWANEJ DIETY:

 

  • Jedzenie musi być odżywcze.

 

  • Dieta ma pomagać w ochronie zdrowia i jeśli to koniecznie - odgrywać ważną rolę w zwalczaniu chorób i dolegliwości.

 

    • Pokarm musi apetycznie wyglądać i przede wszystkim dobrze smakować.

Zbilansowana dieta ma za zadanie dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych mu elementów do poprawnego funkcjonowania (a jest to około 60 składników odżywczych, które muszą być dostarczane wraz z pożywieniem). Dlatego tak ważne jest wybieranie w ciągu dnia produktów pokarmowych ze wszystkich grup:

  • węglowodanów (czyli pieczywa produktów zbożowych i ziemniaków)
  • owoców i warzyw,
  • mleka i jego przetworów,
  • mięsa i ryb
  • produktów zawierających cukry i tłuszcz.

Należy pamiętać, że różne rodzaje produktów zawierają inne ilości składników odżywczych i nie istnieją takie, które samodzielnie mogłyby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na witaminy i składniki mineralne. Dlatego właśnie różnorodność spożywanego jedzenia jest tu najważniejsza.

Zbilansowaną dietę każdy musi ustalać indywidualnie do własnych potrzeb i stylu życia, ale według proporcji słynnej piramidy żywności. W ciągu doby powinniśmy dostarczać organizmowi: 6 razy węglowodany, 5 razy owoce i warzywa, 2 razy mleko lub jego przetwory (takie jak np. jogurty), 2 razy źródło białka oraz 15-25g tłuszczów.

Zasady żywienia:

  • jedz regularnie posiłki i przekąski, codziennie je urozmaicając;
  • jedz dużo produktów bogatych w błonnik i skrobię;
  • nie spożywaj zbyt wiele tłuszczu;
  • nie jedz produktów zawierających duże ilości cukru;
  • wybieraj te pokarmy, które zawierają duże ilości witamin i składników mineralnych;
  • zachowuj umiar w piciu alkoholu (a najlepiej zostaw tę czynność na „szczególne okazje”);
  • stosuj umiarkowane ilości soli (bo sól zatrzymuje wodę w organizmie);
  • jedz tyle, aby utrzymywać stałą wagę;
  • pamiętaj, że nie tylko posiłki, ale także przekąski decydują o osiąganych proporcjach w spożywaniu różnych grup produktów;
  • staraj się jeść wolno, dobrze przeżuwając każdy kęs (w ten sposób pomożesz żołądkowi w trawieniu)

Moja opinia: dieta zbilansowana to przede wszystkim sposób na prowadzenie zdrowego trybu życia, a nie na drakońskie odchudzanie. Według mnie każdy, kto chce być w dobrej formie, powinien wprowadzić jej założenia w życie. Polecam ją przede wszystkim osobom, które skończyły się odchudzać i chcą utrzymać wagę jedząc to, na co mają ochotę. Dieta zbilansowana zadba nie tylko o naszą kondycję fizyczną, ale równiez psychiczną na długie lata.