Duże znaczenie dla utrzymania zdrowia ma właściwie zestawiona dieta bogata w witaminy, składniki mineralne oraz z odpowiednią ilością makroskładników. Toteż najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia powinno być zdrowe śniadanie, które dostarcza energii oraz pełnowartościowego białka, pozwalające utrzymać organizm na odpowiednim poziomie odżywienia, ponieważ tylko dobrze odżywiony organizm jest w stanie skutecznie walczyć z wirusami i zarazkami, które go atakują.

Pysznie i zdrowo!

Ważnym ze względu na budowanie odporności składnikiem mineralnym jest cynk którego bogatym źródłem są pestki dyni oraz olej z pestek dyni, a w codziennej diecie są to produkty z pełnego ziarna takie jak pieczywo razowe, chleb Graham, kasza gryczana, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron i płatki owsiane. Cynk znajdziemy też w rybach morskich, owocach morza oraz przetworach rybnych, warto zatem częściej sięgać po tego rodzaju produkty również dlatego, że są świetnym źródłem innych ważnych dla odporności składników, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych zwanych NNKT. Kwasy te powodują wzrost namnażania prostaglandyn pobudzających układ odpornościowy do działania. Dlatego też powinno się częściej wybierać ryby morskie takie jak łosoś, makrela, szprotka, sardynka, śledź i nie tylko zimą, gdy ryzyko przeziębienia jest wyższe ale przez cały rok, aby utrzymywać odporność organizmu na odpowiednio wysokim poziomie. Do grupy produktów spożywczych zawierających NNKT zaliczyć należy też oleje roślinne zwłaszcza olej rzepakowy, lniany oraz sezamowy, które możemy stosować na zimno do sałatek i sosów oraz na gorąco jako składnik gotowych potraw.

Dobór odpowiednich produktów spożywczych to jedna strona medalu zdrowej diety. Pomocą w planowaniu zbilansowanych posiłków i kształtowaniu codziennych prozdrowotnych nawyków mogą być suplementy dopasowane do konkretnych potrzeb. Preparaty na odporność, redukujące stres czy wspomagające oczyszczanie organizmu to łatwy sposób na poprawę samopoczucia i zdrowia.

Dieta na odporność - cenne składniki

Warto wspomnieć też o selenie, który ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego poprzez zwiększanie liczby przeciwciał i hamowanie namnażania drobnoustrojów chorobotwórczych. Godne polecenia jest spożywanie orzechów, zwłaszcza brazylijskich, bo już jedna sztuka zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na selen. Selen znajdziemy również w rybach i owocach morza.

Ważną rolę w budowaniu odporności odgrywa żelazo. Bogata w żelazo jest wątróbka, chude czerwone mięso, jaja, grube kasze jęczmienne i gryczane oraz chleb razowy. Najlepszym źródłem  żelaza są produkty zwierzęce, jednak można również poprawić przyswajalność żelaza z produktów pochodzenia roślinnego, spożywając je razem z bogatymi w witaminę C warzywami i owocami.

Witamina C jest również pomocna w działaniu układu immunologicznego powodując pobudzenie syntezy komórek odpornościowych B oraz T. Znaleźć ją można w natce pietruszki, czerwonej papryce, czarnej porzeczce oraz owocach cytrusowych, więc bez problemu może być elementem codziennej diety. W kuchni jednym ze sposobów na dostarczenie witaminy C jest zjedzenie codziennie co najmniej jednej porcji owoców czyli jednego jabłka, pomarańczy, kilku śliwek lub winogron. Co ważne, witaminę C znajdziemy też w jednym z superfoods, które przebojem weszło do polskich kuchni. Mowa o camu camu - jagodach pełnych przeciwutleniaczych. W wygodnej, sproszkowanej formie, może być uzupełnieniem pożywnej owsianki czy pełnowartościowego smoothie.

Aby wzmocnić florę bakteryjną w jelicie grubym, która w znacznej mierze odpowiada za szybką reakcję na tworzące się procesy zapalne i wspomaga walkę z chorobą należy spożywać regularnie produkty zawierające bakterie kwasu mlekowego - mleczne napoje fermentowane- jogurty naturalne, kefiry oraz zsiadłe mleko, a także kiszoną kapustę i ogórki kiszone.

Stałym składnikiem diety powinna być witamina A, wpływająca na wzrost wytwarzania ciał odpornościowych we krwi, a znajdziemy ją żółtych, pomarańczowych i czerwonych owocach i warzywach np. w marchwi, czerwonej papryce, dyni, morelach a także w sałacie.Często polecanym dodatkiem do potraw w okresie jesienno- zimowym jest czosnek a także cebula ze względu na wysoką zawartość allicyny, która hamuje rozwój patogennych bakterii, a także wirusów i grzybów.

Jednak najważniejsze jest, aby pamiętać, że urozmaicona codzienna dieta jest kluczem do sukcesu w utrzymaniu zdrowia, dobrego samopoczucia i właściwej odporności naszego organizmu.