Fenomenem diety warzywnej jest to, że podczas jej stosowania można przyjmować jedynie 600 kalorii dziennie, a mimo to nie odczuwać głodu. Warzywne posiłki zapewniają konieczne dla zdrowia i doskonałego samopoczucia witaminy i sole mineralne. Dodatkowo dieta warzywna jest także skuteczna - w zaledwie pięć dni można stracić nawet pięć kilogramów.

Podstawową zasadą jest spożywanie trzech posiłków – śniadania, obiadu i wczesnej kolacji. Podczas każdego z nich należy jeść jedno z wskazanych dań warzywnych. Dietę warzywną mogą stosować wszyscy, za wyjątkiem kobiet w ciąży, osób chorych i dorastającą młodzieżą. Dieta ponadto pozwala na odzyskanie pięknej cery, usuwając toksyny z organizmu.

Przykładowe menu dania warzywne:

śniadanie - do wyboru:

  • kromka ciemnego pieczywa, starta marchew rozłożona na pieczywie i jajko na twardo.
  • kromka z chleba z plasterkami pomidora i cukinii posmarowana serkiem twarogowym i szczypiorkiem
  • opakowanie serka homogenizowane z mieszaj z rzodkiewką i ogórkiem, dopraw ziołami, zjedz z pieczywem chrupkim

obiad - do wyboru:

  • sałatka kalafiorowo-brokułowo-szynkowa (po kilka różyczek brokułów i kalafiora ugotuj kilka minut, dodaj pokrojony plaster szynki i zamieszaj z jogurtem z dodatkiem zieleniny
  • sałatka z fasoli szparagowej i pomidorem (ugotuj 25 dag fasolki, dodaj obrany ze skórki pomidor, połowę puszki kukurydzy, plaster szynki, wyciśnięty ząbek czosnku.
  • gulasz warzywny (cukinia, 2-3 małe kalarepy gotuj kilka minut, następnie dodaj serek z natką pietruszki i ugotowane pokrojone jajko.

kolacja - do wyboru:

  • sałatka z marchwi i kalarepy (marchew i kalarepę obierz i zetrzyj lub pokrój w cienką słomkę, małą główkę sałaty umyj, osusz i porwij na kawałki, dodaj ugotowane jajko, całość zalej sosem winegret , posyp natką pietruszki)
  • sałatka z papryki i kukurydzy (średniej wielkości sałata, po pół kolorowych papryk, pół puszki kukurydzy, nasiona słonecznika, 2-3 łyżki twarogu zmieszaj ze sproszkowanym sosem ziołowym lub jogurtowym i odrobiną wody, całość zamieszaj)
  • sałatka z rzepy i kapusty pekińskiej (średniej wielkości rzepę i rzodkiew zetrzyj na grubej tarce, kulka liści kapusty lub sałatę porwij na kawałki, obierz ogórek, pokrój na plasterki. Jogurt połącz z opłukanym i posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny oraz drobno pokrojonym indykiem albo rybą - dstaw na 15 minut. Sosem polej sałatkę. Tost lekko ponacinaj w kratkę, zrumień w tosterze i połam na kawałki, grzankami posyp sałatkę.)
  • sałatka z zieloną sałatą i grzankami (liście sałaty umyj i rozerwij na małe kawałki. Dodaj pół pęczka rzodkiewek pokrojonych na plasterki oraz marchew i ogórka startego na paski. Zmiksuj jogurt naturalny z musztardą i polej nim sałatke. Całośc posyp grzankami.)

  

Moja opinia: Według mnie kilkudniowa dieta warzywna może znacznie poprawić nasze samopoczucie. Dzięki temu, że warzywa mają mało kalorii, można jeść ich ogromne ilości nie tyjąc. Polecam ją szczególnie w okresie wiosennym i letnim, ponieważ po posiłkach nie będzimy czuli się ociężali, ale rześcy i pełni wigoru. Ponadto dieta bardzo skutecznie poprawia kondycję cery. Moim zdaniem nie jest to jednak dobry pomysł na długoterminowe odchudzanie, bo choć warzywa są zdrowe, to nigdy nie zastąpią nam mięsa i węglowodanów.