Dieta South Beach - nazywana dietą Plaż Południa - to dieta wymyślona przez amerykańskiego kardiologa dr. Arthura Agatsona. South Beach jest docelowo sposobem odżywiania na całe życie, który zapewni nam nie tylko piękna figurę, ale również dobrą kondycję organizmu. Jej głównym założeniem jest ograniczenie  złych, wysoko przetworzonych węglowodanów prostych i tłuszczów nasyconych, na rzecz pokarmów zawierających duże ilości białka, węglowodanów złożonych i tłuszczów nienasyconych. W South Beach nie trzeba liczyć kalorii ani odmierzać porcji, je się po prostu zalecane produkty.

TRZY FAZY DIETY:

 

Faza pierwsza: trwa 2 tygodnie, wymaga najwięcej dyscypliny i wysiłku. W tym czasie organizm przede wszystkim odzwyczaja się od złych nawyków żywieniowych. W tym czasie możesz schudnąć nawet 6 kg.

Dieta w tym okresie opiera się na spożywaniu niektórych warzywa i chudego mięsa. Największe kłopoty sprawia konieczność rezygnacji z chleba i ziemniaków oraz wykluczenie nabiału. Nie można także pić napojów zawierających kofeinę – nie tylko kawy i coca-coli, ale również herbaty. Efektem pierwszej fazy może być zmęczenie, wynikające z nagłego obniżenia poziomu cukru we krwi. Dolegliwości te ustąpią po wkroczeniu w drugą fazę diety.

Zalecane produkty:

 

  • Wołowina - chude kawałki, np. polędwica wołowa
  • Wieprzowina - szynka gotowana, polędwica
  • Cielęcina - antrykot, udziec, sznycel
  • Drób - pierś z kurczaka i indyka, szynka z indyka (2 plasterki dziennie)
  • Owoce morza - wszystkie ryby i skorupiaki
  • Ser - sery light lub bez tłuszczu, twarożek wiejski (1-2% tłuszczu)
  • Warzywa - bakłażan, brokuły, kalafior, fasola, groch, szparagi, szpinak
  • Tłuszcze - oliwa z oliwek, olej rzepakowy
  • Słodycze - słodycze bez cukru, do 75 kcal dziennie
  • Jajka - bez ograniczeń

Zakazane produkty:

 

  • Wołowina - mostek, żeberka, inne tłuste kawałki
  • Wieprzowina - szynka w miodzie, żeberka
  • Cielęcina - wszystkie kawałki z przodu tuszy
  • Drób - udka, skrzydełka kurczaka, przetworzone produkty zbożowe, tj. parówki
  • Ser - wszystkie tłuste sery
  • Warzywa - marchew, ziemniaki, buraki, kukurydza
  • Owoce - wszystkie owoce oraz soki owocowe, nawet te niesłodzone
  • Nabiał - kefir, mleko, masło, jogurty
  • Alkohol - w każdej postaci
  • Napoje z kofeiną - kawa, coca-cola

Faza druga: jest znacznie dłuższa, ale i mniej restrykcyjna. Pojawiają się nowe dozwolone produkty (np. owoce). Jej czas każdy dobiera indywidualnie.

Stopniowo włączamy do jadłospisu produkty o większej ilości węglowodanów: niektóre owoce, płatki, razowe pieczywo i gorzką czekoladę. Waga cały czas spada, jednak wolniej niż w pierwszym etapie. Ten etap kończymy dopiero w momencie osiągnięcia wymarzonej wagi.

Zalecane produkty:

 

  • Owoce - brzoskwinie, czereśnie, grejpfruty, pomarańcze, śliwki, truskawki, winogrona
  • Warzywa - drobna fasolka, bób
  • Nabiał - mleko 1%, mleko sojowe light, jogurt naturalny bez tłuszczu, jogurt owocowy light
  • Produkty zbożowe - bułki i pieczywo pełnoziarniste, ryżowe, z ziarnami, płatki śniadaniowe musli, płatki owsiane
  • Inne - budyń bez tłuszczu, gorzka czekolada, czerwone wino

Zakazane produkty:

 

  • Produkty zbożowe - bułki i chleb pszenny, ciasta, ciastka, białe makarony, naleśniki, płatki kukurydziane, biały ryż
  • Warzywa - buraki, kukurydza, marchew, ziemniaki
  • Owoce - ananas, arbuz, banany, owoce z puszki, rodzynki, soki owocowe
  • Słodycze - dżemy, lody, miód

Faza trzecia: osiągnęliśmy wymarzoną wagę. Teraz trzeba ją już tylko utrzymać. 3 faza nie jest już dietą, tylko zdrowym sposobem odżywiania. Co więcej – zdrowym sposobem odżywiania na całe życie. Nie ma już produktów zakazanych, jemy to, na co mamy ochotę. Zwracamy uwagę jedynie na to, żeby większość produktów miała niski indeks glikemiczny.

Indeks glikemiczny – co to takiego?

 

Indeks glikemiczny to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 70 procent, tak jak po spożyciu 50 gram czystej glukozy.

Popularne produkty o niskim indeksie glikemicznym:

Warzywa: pieczarki, sałata, soja, soczewica zielona, kiełki fasoli, fasola biała, marchew (sok marchwiowy), ryż brązowy, kasza gryczana, groch, sok pomidorowy

Owoce: morele świeże i suszone, grejpfrut (sok grejpfrutowy), śliwki, czereśnie, brzoskwinie, pomarańcze, jabłka, winogrona, kiwi

Orzechy: orzechy włoskie, orzeszki ziemne

Produkty zbożowe: pumpernikiel, chleb żytni, otręby owsiane

Przetwory mleczne: jogurty naturalne, jogurty owocowe, mleko

Moja opinia: Jedną z głównych zalet tej diety jest bezpieczeństwo stosowania i korzystny wpływ na zdrowie. Jeżeli przestrzegamy poleceń dotyczących jej stosowania możemy być pewni, że schudniemy, a przy tym nie dopadnie nas efekt jojo. Jest to jedna z nielicznych diet, która zakłada, że PIĘKNA I SZCZUPŁA SYLWETKA PRZEZ CAŁE ŻYCIE TO NIE EFEKT KILKU MIESIĘCY GŁODÓWKOWEJ KATORGI, ALE CIĄGŁE KONTROLOWANIE GŁODU I TEGO, CO JEMY.