Ryby i owoce morza stanowią grupę produktów o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Zawierają cenne dla naszego organizmu białka, tłuszcz bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy A, D i E. Ryby i owoce morza to także źródło witamin z grupy B oraz makro- i mikroelementów. Z tych względów korzystajmy z doświadczeń innych i do swojego menu wprowadźmy surowce, które dodadzą nam apetytu na życie.

Dieta rybna

 

Dzięki tej diecie nie tylko poprawisz swoje samopoczucie i zdrowie, ale także schudniesz nawet 3 kg w ciągu 2 tygodni. Została opracowana tak, abyś przynajmniej dwa razy dziennie jadła ryby. Dobre efekty odchudzające uzyskasz wybierając jednak chude ryby (flądra, dorsz, mintaj, sola) i przyrządzając je w niewielkiej ilości oleju lub na parze.

Pamiętaj – musisz zjadać 5 posiłków dziennie, z których dwa powinny być rybne, a całą dietę stosuj przez 2 tygodnie. Po jej zakończeniu zawsze możesz do niej wrócić, jest bowiem zdrowa i dobrze zbilansowana.

Przykładowe menu obiadowe

Pstrąg pieczony w ziołach
pstrąga natrzeć tymiankiem i solą lub przyprawą do ryb, posmarować oliwą z oliwek, skropić cytryną, zawinąć w folię aluminiową i piec 30 minut w temperaturze 220 °C.

Miruna z sosem greckim
filety miruny oprószyć solą i mąką, usmażyć na oliwie na złoto, podawać na gorąco lub zimno z sosem greckim.


Sos grecki: 250 g cebuli, 250 g marchwi, 250 g selera – cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oliwie, dodać warzywa starte na grubej tarce i dusić. Do warzyw dodać 70 g koncentratu pomidorowego, sól, pieprz.

Sałatka z tuńczyka
tuńczyk w sosie własnym, jaja na twardo, sałata lodowa, ogórek zielony, cebula, majonez, sól, koperek. Pokroić, wymieszać i doprawić według upodobań.

Łosoś z rusztu
filety z łososia skropić cytryną, przyprawić ziołami prowansalskimi i solą śródziemnomorską, ułożyć na ruszcie w piekarniku i piec 30 minut w temperaturze 220 °C.

Szczupak w sosie cygańskim
dzwonko szczupaka oprószyć solą i mąką, usmażyć na grillu. Gorącą rybę podawać z zimnym sosem cygańskim.


Sos cygański: marynowaną paprykę, ogórki konserwowe, cebulę i czosnek posiekać, wymieszać ze zmiksowanymi pomidorami z puszki, przyprawić solą, cukrem i chili.

Szczegółowy jadłospis do diety rybnej znajdziesz tutaj.

Zobacz:  przepisy na dania rybne