Często przyczyną zaparć jest po prostu niewłaściwa dieta. W walce z tym problemem zalecane jest wysokie spożycie błonnika pokarmowego, sięgające nawet 40-50 gram. Tymczasem przeciętny Polak je go znacznie mniej. Powyższe statystyki zatem wcale nie dziwią…
Produkty zbożowe
Jeśli cierpisz na zaparcia zwiększ spożycie ciemnych węglowodanów. Może być to pieczywo pełnoziarniste, razowe, z dodatkiem soi lub słonecznika czy śliwki suszonej.
Warzywa
Postaraj się aby w każdym Twoim posiłku znalazły się warzywa. Szczególną uwagę zwróć na brokuły, brukselkę, buraki.
Owoce
Porzeczki, maliny, gruszki, jabłka, kiwi, poziomki, agrest, awokado – te owoce są szczególnie bogate w błonnik. Jeśli lubisz banany, teraz musisz ograniczyć ich spożycie bo spowalniają one pracę twoich jelit.
Warto wiedzieć
Dieta bogata w błonnik chroni Twój organizm nie tylko przed zaparciami, ale również przed innymi chorobami – m.in. zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego i różne stany zapalne jelit, a także działa przeciwmiażdżycowo. Jeśli się odchudzasz duża ilość błonnika powinna być również stałym elementem diety. Składnik ten daje uczucie sytości i ze względu na przyspieszanie perystaltyki jelit, zmniejsza wykorzystanie energii z pożywienia.
Kilka dodatkowych sposobów na walkę z zaparciami:
RANO:
- wypij na czczo pół szklanki przegotowanej chłodnej wody z niewielką ilością miodu
- zjedz kilka namoczonych (w ciągu nocy) śliwek suszonych. Oprócz nich wypij także wodę w której śliwki się moczyły.
PRZED OBIADEM:
- zjedz łyżeczkę masła, oliwy z oliwek lub oleju
PRZED KOLACJĄ:
- zjedz zmielone siemię lniane i popij je szklanką przegotowanej wody
- tuż przed snem lub przed śniadaniem wypij szklankę soku z kiszonej kapusty
W walce z zaparciami bardzo pomocne jest też zwiększenie aktywności fizycznej oraz jedzenie posiłków o stałych porach. Bardzo ważne jest także, aby podczas jedzenia starannie przeżuwać każdy kęs. Wtedy pomożemy naszemu całemu układowi trawiennemu.
Produkty bogate w błonnik:
- 4 łyżki otrąb pszennych 8,5 g
- 4 łyżki płatków kukurydzianych 1,3 g
- 4 łyżki płatków owsianych 1,4 g
- 4 łyżki musli z rodzynkami i orzechami 3,9 g
- 1 bułka grahamka 5,4 g
- 1 kromka chleba graham 2 g
- 1 marchew 3,6 g
- 1 jabłko 3 g
- 1 grejpfrut 6,7 g
- 3 suszone śliwki 1,4 g
Na koniec jeszcze jedna ważna rada: wszystkie zmiany wprowadzaj stopniowo. Zbyt duża ilość błonnika w diecie podana jednorazowo może być przyczyną wzdęć, a nawet lekkich bóli brzucha.
Komentarze