Z cellulitem zmaga się dziś większość kobiet, niezależnie od wieku, zawodu, poziomu aktywności fizycznej czy liczby kilogramów. Do niedawna pomarańczowa skórka uważana była jedynie za defekt kosmetyczny, ale obecnie wiadomo, że jest to choroba tkanki tłuszczowej spowodowana m.in. zaburzeniami metabolizmu. Z tym schorzeniem możesz jednak skutecznie walczyć stosując dietę.

Cellulit to dolegliwość polegająca na nierównomiernie rozłożonej tkance tłuszczowej, tworzącej na udach, pośladkach, ramionach wypukłe grudki, przypominające wyglądem pomarańczową skórkę. Żeńskie hormony – estrogeny – sprzyjają powstawaniu cellulitu, ale jego sprzymierzeńcami są także stres, brak ruchu i nieodpowiednia dieta.

Dieta antycelluitowa składa się z 5 posiłków - śniadania (około 360 kcal), drugiego śniadania (około 120 kcal), obiadu (około 420 kcal), podwieczorka (około 60 kcal) i kolacji (około 240 kcal). Jej zadaniem jest pobudzenie przemiany materii i oczyszczenia ciała z toksyn. W diecie antycellulitowej wszystkie dania powinny być gotowane na parze, ewentualnie pieczone - zapomnijmy o smażeniu.

Jak zatem powinna wyglądać dieta antycellulitowa? Oto wskazówki:

  • Wyeliminuj potrawy tłuste i ostro przyprawione, bo sprzyjają gromadzeniu się wody.
  • Zmniejsz spożywanie soli, która powoduje obrzęki - zamiast niej stosuj mieszanki ziołowe (np. kolendrę, estragon, bazylię, majeranek, suszoną natkę).
  • Ogranicz słodycze i fast-foody. Są kopalnią szkodliwych substancji, które odkładają się w komórkach tłuszczowych organizmu.
  • Nie pij kawy i nie pal papierosów. Używki zostawiają w organizmie szkodliwe substancje, które trafiają m.in. do komórek tłuszczowych. Palenie osłabia naczynia krwionośne, łatwo więc o żylaki.
  • Jedz mało, ale często - najlepiej 4-5 razy dziennie. Wyznacz sobie stałe godziny, o których będziesz jadać posiłki.
  • Wybieraj produkty lekkostrawne - ryby, białe mięso, chude sery, ryż. To produkty przyspieszające tempo przemiany materii.
  • Codziennie wypijaj przynajmniej 2 litry niegazowanej wody o niskiej zawartości sodu. To ważne, by wypłukać z organizmu jak najwięcej toksyn.
  • Jedz dużo owoców i warzyw, bo zawierają łatwo przyswajalne witaminy i mikroelementy.
  • Zadbaj o bogate źródła potasu (ziemniaki, sałatę, pomidory), który działa przeciwobrzękowo.
  • Włącz do menu produkty moczopędne - selera, pietruszkę oraz sezonowe owoców (arbuzy, truskawki i czereśnie).
  • Wzbogać jadłospis o produkty bogate w witaminy z grupy B, np. kiełki zbóż, drożdże, jajka
  • Pij dużo zielonej herbaty - przyspiesza przemianę materii.
  • Jedz potrawy bogate w kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6 i omega-9.) Substancje te poprawiają metabolizm tkanek zaatakowanych przez cellulit, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej i zapobiegają odkładaniu się tłuszczu. Kwasy tłuszczowe znajdziesz w rybach, orzechach, olejach roślinnych, oliwie i miękkiej margarynie.
  • Ogranicz spożywanie węglowodanów na 4-5 godzin przez snem.
  • Często jedz cebulę i czosnek - zawarte w nich składniki przyspieszają spalanie tłuszczu i usuwanie go z organizmu.
  • Spożywaj warzywa i owoce bogate w witaminę C, np. paprykę, owoce cytrusowe – uszczelnia ona naczynia krwionośne i bierze udział w odbudowie kolagenu odpowiedzialnego za jędrność skóry.

Przykładowy jadłospis

Śniadania

 

• Kubek jogurtu z 3 łyżkami otrąb pszennych, cząstkami 1 pomarańczy i plastrem świeżego ananasa; zielona herbata.

• Kanapka z chleba razowego z plastrem wędzonego łososia, pomidorem i sałatą; szklanka zielonej herbaty.

• Kubek maślanki z połową szklanki truskawek (mogą być mrożone); herbata z melisy lub świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy bez dodatku cukru.

Drugie śniadania

• Sałatka z selera naciowego, korzeniowego, tuńczyka w sosie własnym (lub drobiu), z kukurydzą, pestkami słonecznika; kromka chleba graham; sok grejpfrutowy.

• Kanapka z pumpernikla z plasterkiem sera żółtego, 1 pomidor i pół papryki; grejpfrut; woda mineralna.

• Małe opakowanie jogurtu naturalnego bez dodatku cukru, 2 mandarynki; biała lub zielona herbata.

Obiady

• Pierś kurczaka duszona z cebulą, czosnkiem i ziołami; 4 łyżki kaszy gryczanej; sałatka z kapusty pekińskiej i mandarynki; herbata zielona.

• Talerz zupy jarzynowej z botwinką, posypanej dużą ilością świeżych ziół; herbata biała lub zielona.

• Ryba morska pieczona w folii; surówka z pora oraz jabłka; 4 łyżki brązowego ryżu; napar z rumianku.

Kolacje

• Talerz zupy selerowo-cebulowej z jogurtem, dużą ilością natki pietruszki lub innymi świeżymi ziołami; herbata malinowa.

• Sałatka z połowy ananasa z garścią kiełków soi, 2 łyżkami orzechów i małym opakowaniem jogurtu naturalnego; szklanka wody mineralnej z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny.

• Kanapka z chleba pełnoziarnistego z serem tofu i ogórkiem; napar z szałwii.