Ananasy mają silnie odchudzające właściwości. Zawierają bowiem unikalny zestaw enzymów i kwasów owocowych, które przyspieszają spalanie tłuszczu. Najważniejsza jest bromelina – enzym, który reguluje przemianę materii,  pomaga strawić białko oraz oczyszcza przewód pokarmowy. Jej działanie wspomagają inne składniki tego owocu, przede wszystkim witamina C, która także rozpuszcza tłuszcz i zwalcza wolne rodniki. Witaminy z grupy B poprawiają wydolność organizmu, zaś potas usuwa z tkanek nadmiar wody i kwas moczowy – innymi słowy staje do walki ze znienawidzonym przez kobiety cellulitem.

Dieta ananasowa jest nie tylko smaczna. Dodatkowo działa korzystanie na nasz organizm przyspieszając... przemianę materii! Pamiętajmy jednak, że jeśli mówimy o ananasie jako składniku potraw to tylko o świeżym - nigdy z puszki. Ananas z puszki jest słodki, zalany syropem i dlatego tuczy.

 

Każdego dnia na śniadanie wypijaj świeży sok z ananasa. Jeśli nie masz sokowirówki to wypijaj wodę z cytrusami i zjedz dwa plastry tego owocu.

Przykładowy Jadłospis

DZIEŃ 1

 

Obiad: Ryba z patelni z warzywami i ananasem: 10 dag filetu z ryby (np. dorsza, kerguleny) posyp mąką, posól, obsmaż na łyżeczce oleju i odłóż na bok. Oddzielnie podduś dwie łyżki pomidorów z puszki, tak aby powstał gęsty sos. Na patelni delikatnie podsmaż (ale bez tłuszczu!) pół pora i dwa plastry ananasa. Dodaj pomidorowy sos, rybę, podgrzej wszystko razem. Nie mieszaj, aby składniki nie straciły odrębnych smaków. Porcja 330 kcal.

Kolacja: Kolorowe łódeczki z cykorii: obierz świeżą gruszkę, pokrój i skrop dwoma łyżeczkami soku z cytryny. Dodaj drobno pokrojony plaster ananasa i jedną cykorię (zostaw kilka listków). Wymieszaj wszystkie składniki i napełnij sałatką liście cykorii. 5 dag miękkiego żółtego sera pokrój w kostkę i posyp nim łódeczki. Na koniec dodaj drobno posiekany szczypiorek. Zjedz z kromką pumpernikla. Porcja 270 kcal.

DZIEŃ 2

 

Obiad: Omlet z ananasem: roztrzep dwa jajka. Przypraw odrobiną soli i mielonym imbirem lub kardamonem. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wylej na nią masę jajeczną. Gdy omlet zetnie się od spodu, obróć go delikatnie, aby zrumienił się z drugiej strony. Wyłóż omlet na talerz, ułóż na nim dwa plastry ananasa, posyp dwoma łyżeczkami uprażonego sezamu. Porcja 340 kcal.

Kolacja: Orzeźwiająca sałatka z selerem: z połówki małego ananasa wydrąż miąższ i pokrój go w drobną kostkę. Dwie surowe pieczarki obierz i pokrój w plastry, następnie skrop sokiem z cytryny. Pokrój dwie łodygi selera naciowego. Wymieszaj wszystkie składniki. Posyp tartym żółtym serem. Sos: wymieszaj 150 ml jogurtu naturalnego zmieszanego z łyżeczką majonezu i odrobiną curry. Porcja 310 kcal.

DZIEŃ 3

 

Obiad: Soczysty szaszłyk z indyczej piersi: 15 dag indyczej piersi oraz 15 dag ananasa pokrój w spore kawałki. Nadziewaj na szpadki do szaszłyków na zmianę – raz kawałek mięsa, raz kawałek owocu. Na koniec skrop szaszłyki olejem, obsyp ziołami, np. rozmarynem. Upiecz w piekarniku w temp. 180 st. Na talerzu przypraw odrobiną soli i pieprzu. Zjedz z dwoma łyżkami brązowego ryżu. Porcja 424 kcal.

Kolacja: Sałata z kozim serkiem i grzankami: umyj i dobrze wysusz kilka liści zielonej sałaty, np. lodowej. Pokrój w kostkę dwa plastry świeżego ananasa i 3 dag koziego sera. Dodaj do sałaty. Sos: wymieszaj łyżeczkę oliwy z łyżeczką soku cytrynowego, odrobiną cukru i soli. Polej sosem sałatę. Dwie kromki grahamki pokrój w kostkę i usmaż grzanki na patelni bez tłuszczu. Jeszcze gorącymi posyp sałatę. Porcja 370 kcal.

DZIEŃ 4

 

Obiad: Sznycel słodko-pikantny: 15 dag sznyclówki cielęcej oczyść z błon i rozbij lekko uchwytem noża. Usmaż mięso z obu stron na łyżce oleju i odłóż w ciepłe miejsce. Pozostały po smażeniu tłuszcz podlej odrobiną wody z sokiem z cytryny. Dodaj kroplę sosu tabasco. Rozgrzej patelnię i wrzuć do sosu pokrojony w kostkę plaster ananasa. Na chwilę wrzuć mięso, przypraw solą i czarnym pieprzem. Zjedz z pieczonym ziemniakiem. Porcja 423 kcal.

Kolacja: Lekka ryżowa sałatka z szynką: ugotuj na sypko 3 dag (dwie łyżki) ryżu basmati i ostudź. Pokrój w kostkę 4 dag drobiowej szynki i plaster ananasa. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na godzinę do lodówki, aby sałatka nabrała smaku. Na tarce zetrzyj kawałek parmezanu. Posyp sałatkę serem i posiekaną natką pietruszki. Porcja 253 kcal.

Moja opinia: Dieta ananasowa bez wątpienia jest jedną z tych diet, które na ostatnią chwilę umożliwią nam utratę niewielkiej ilości kilogramów i sprawią, że poczujemy się po prostu lżej. Ta czterodniowa kuracja może się przydać w momencie, w którym stara sukienka stała się za ciasna, a do guzika w spodniach brakuje nam zaledwie jednego centymetra. Dieta ananasowa na dłuższą metę nie powinna być stosowana ze względu na niedostarczanie organizmowi potrzebnego wachlarza składników odżywczych.

Zobacz także: jak obrać ananasa