Przepisy na desery z rabarbarem:

 

  • Desery z rabarbarem - Deser w szklankach

Rabarbar kroimy w kostkę, układamy na blasze, posypujemy cukrem i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez godzinę, by rabarbar puścił sok. Rabarbar odcedzamy, przecieramy przez sito i dodajemy do ubitej śmietany kremówki. Sok z pieczenia rabarbaru redukujemy na małym ogniu, aż stanie się gęsty. Deser przekładamy do pucharków, układamy warstwami – rabarbar i śmietankę – i polewamy gęstym sosem.

 

  • Desery z rabarbarem - Creme brulee

Rabarbar kroimy w grube plastry, przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy cukrem i zapiekamy, aż będzie miękki. Upieczony przekładamy do małych kokilek, w których podamy cały deser.rab

W misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą pianę. Podgrzewamy w rondelku z grubym dnem śmietankę z wanilią, aż do momentu, gdy zacznie się gotować. Powoli wlewamy śmietankę do masy z żółtek, ubijając na gładki, puszysty krem. Wlewamy z powrotem do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, aż do uzyskania gęstej konsystencji masy. Masę śmietankowo-jajeczną wlewamy do kokilek

Schładzamy w lodówce przez noc, a następnie posypujemy po wierzchu cukrem i karmelizujemy go palnikiem, otrzymując charakterystyczną skorupkę na wierzchu.

   

  • Desery z rabarbarem  - Galaretka

Rabarbar kroimy, przekładamy do żaroodpornego naczynia, dolewamy wodę, sok pomarańczowy i rabcukier. Mieszamy i pieczemy pod przykryciem przez godzinę. W gorącej masie rozpuszczamy galaretkę (malinową lub truskawkową) i żelatynę, zostawiamy do ostygnięcia. Masę miksujemy blenderem na pulpę, jeśli zależy nam na gładkości, dodatkowo przesączamy masę przez sito lub gazę. Masę przelewamy do kokilek i wstawiamy do lodówki, by stężała. Galaretka świetnie komponuje się z bitą śmietaną lub lodami.

rab

 

  • Desery z rabarbarem  - Kompot z jabłek i rabarbaru 

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki.  Rabarbar obieramy, kroimy w kawałki i  razem z jabłkami wrzucamy do garnka. Zalewamy wrzącą wodą, dodajemy cukier i gotujemy, około 10 minut, następnie zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Podajemy wystudzony lub całkowicie zimny.

Zobacz inne przepisy na desery z rabarbarem!

Domowy kisiel z rabarbaru            Rabarbar z truskawkami pod kruszonką      Kompot z rabarbaru i truskawek
domowy kisiel z rabarbarurabarbar z truskawkami pod kruszonkąkompot z rabarbaru i truskawek
Bułeczki z rabarbarem i truskawkamiPlacek z rabarbarem
bułeczki z rabarbarem i truskawkamiplacek z rabarbarem