O dekoracji potraw należy pamiętać szczególnie podczas wydawania przyjęć. Jeśli już sam wygląd potraw będzie budził podziw, na pewno spotkanie będzie udane. Jednak należy pamiętać, że przesada już wyszła z mody. Gustowna dekoracja z pewnością zachwyci naszych gości.
Do dekorowania potrzebujemy odpowiednich przyrządów kuchennych. Warto kupić rękaw cukierniczy, mały zestaw noży dekoracyjnych i foremek.
Najważniejsze noże do dekoracji
- nóż jarzyniak, karbowany, kuchenny
- do karbowania, pomidorów, trybowania
- nóż kołyskowy, dłutko
- wycinak skórki, szatkownica do warzyw, strugacz masła
- przyrząd do wydrążania gniazd nasiennych z jabłek
Wszystko co znajduje się na talerzu, w tym dekoracja, musi być jadalna!
Zioła
Świetną dekoracją są różne zioła i ich kwiaty. Możemy wykorzystać kwiat nasturcji, cukinii, szałwii, chińskiego szczypiorku, stokrotki czy fiołka. Jeśli chodzi o listki i gałązki warto mieć estragon, miętę, melisę, koper, szczaw i liście bananowca.
Szybkie dekoracje
Jajka herbaciane: zagotować litr wody z 2 łyżkami liściastej czarnej herbaty i 2 łyżkami sosu sojowego. Ugotować jajka na twardo. Skorupki jajek lekko potłuc i ponagniatać. Włożyć je do wywaru herbacianego i przez 45 minut trzymać w nim poniżej punktu wrzenia, do wystudzenia pozostawić je w wywarze. Jajka ostrożnie obrać ze skorupek. Nadają się idealnie do dekoracji sałat z kiełkami.
Spiczaste szalotki: obrać szalotki z łusek, przeciąć wzdłuż na połowy: rozciąć od czubka, ale nie do końca. W ten sposób powstaną dwa spiczaste zakończenia.
Nadziewany pomidor: Mały pomidor umyć, przepołowić i wydrążyć miąższ. Napełnić połówki pomidora obranymi pestkami dyni.
Skórka pomarańczy: Umyć niepryskaną pomarańczę, po osuszeniu cienko obrać ze skórki, z której można wycinać dowolne ozdoby.
Cytrynowy kwiat: Umyć cytrynę, osuszyć i w połowie ponacinać ostrym nożem zygzakowatą linią do środka. Obie połówki lekko przekręcić i oddzielić od siebie.
Cytrynowa spirala: Umyć cytrynę, osuszyć i pokroić w plasterki. Ponacinać je z jednej strony do połowy i skręcić w spiralę.
Paseczki ze skórki limety: Umyć limetę, wycinaczem wycinać ze skórki jednocześnie cieniuteńkich paseczków.
Niektóre potrawy wystarczy po prostu posypać nasionami słonecznika, pestkami dyni, lub kiełkami.
Komentarze