O dekoracji potraw należy pamiętać szczególnie podczas wydawania przyjęć. Jeśli już sam wygląd potraw będzie budził podziw, na pewno spotkanie będzie udane. Jednak należy pamiętać, że przesada już wyszła z mody. Gustowna dekoracja z pewnością zachwyci naszych gości.

Do dekorowania potrzebujemy odpowiednich przyrządów kuchennych. Warto kupić rękaw cukierniczy, mały zestaw noży dekoracyjnych i foremek.

Najważniejsze noże do dekoracji

  • nóż jarzyniak, karbowany, kuchenny
  • do karbowania, pomidorów, trybowania
  • nóż kołyskowy, dłutko
  • wycinak skórki, szatkownica do warzyw, strugacz masła
  • przyrząd do wydrążania gniazd nasiennych z jabłek

Wszystko co znajduje się na talerzu, w tym dekoracja, musi być jadalna!

 

Zioła

 

Świetną dekoracją są różne zioła i ich kwiaty. Możemy wykorzystać kwiat nasturcji, cukinii, szałwii, chińskiego szczypiorku, stokrotki czy fiołka. Jeśli chodzi o listki i gałązki warto mieć estragon, miętę, melisę, koper, szczaw i liście bananowca.

Szybkie dekoracje

 

Jajka herbaciane: zagotować litr wody z 2 łyżkami liściastej czarnej herbaty i 2 łyżkami sosu sojowego. Ugotować jajka na twardo. Skorupki jajek lekko potłuc i ponagniatać. Włożyć je do wywaru herbacianego i przez 45 minut trzymać w nim poniżej punktu wrzenia, do wystudzenia pozostawić je w wywarze. Jajka ostrożnie obrać ze skorupek. Nadają się idealnie do dekoracji sałat z kiełkami.

Spiczaste szalotki: obrać szalotki z łusek, przeciąć wzdłuż na połowy: rozciąć od czubka, ale nie do końca. W ten sposób powstaną dwa spiczaste zakończenia.

Nadziewany pomidor: Mały pomidor umyć, przepołowić i wydrążyć miąższ. Napełnić połówki pomidora obranymi pestkami dyni.

Skórka pomarańczy: Umyć niepryskaną pomarańczę, po osuszeniu cienko obrać ze skórki, z której można wycinać dowolne ozdoby.

Cytrynowy kwiat: Umyć cytrynę, osuszyć i w połowie ponacinać ostrym nożem zygzakowatą linią do środka. Obie połówki lekko przekręcić i oddzielić od siebie.

Cytrynowa spirala: Umyć cytrynę, osuszyć i pokroić w plasterki. Ponacinać je z jednej strony do połowy i skręcić w spiralę.

Paseczki ze skórki limety: Umyć limetę, wycinaczem wycinać ze skórki jednocześnie cieniuteńkich paseczków.

Niektóre potrawy wystarczy po prostu posypać nasionami słonecznika, pestkami dyni, lub kiełkami.