Pomidory używane do produkcji przecierów pomidorowych Podravka rosną na żyznych glebach chorwackiego regionu Istria, które idealnie nadają się do uprawy tych warzyw. Bogata w minerały, a szczególnie w żelazo gleba, doskonałe warunki klimatyczne, śródziemnomorskie słońce oraz proces systematycznego nawadniania pól sprawiają, że warzywa są wysokiej jakości. Pomidory mają doskonały smak, kolor oraz zawierają dużo likopenu, beta karotenu, witaminy C i składników mineralnych.
Tagliatelle z kurczakiem w kremowym toskańskim sosie:
SKŁADNIKI:
200 g makaronu Tagliatelle Podravka
4 filety z kurczaka
200 g Toskańskiego sosu pomidorowego z czosnkiem i pietruszką Podravka
200 g przecieru pomidorowego z cebulką i czosnkiem Podravka
50 g świeżego szpinaku
100 ml śmietany 30%
1 ząbek czosnku
½ kostka rosołu drobiowego Vegeta
1 łyżeczka Vegety Śródziemnomorskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
200 ml ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć filety z kurczaka, ok. 5 minut z każdej strony. Mięso zdjąć na talerz i odstawić. Na patelnię dodać śmietanę, ½ kostki rosołu drobiowego Vegeta, ciepłą wodę, wyciśnięty przez praskę czosnek, Toskański sos pomidorowy Podravka, przecier pomidorowy z cebulką i czosnkiem Podravka oraz Vegetę Śródziemnomorską. Gotować na średnim ogniu 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać szpinak i dusić jeszcze 2 minuty. Na koniec dodać kurczaka do sosu. Podawać z ugotowanym makaronem Tagliatelle Podravka.
Smacznego!
Więcej na: https://www.podravka.com/pl/smakikuchnisrodziemnomorskiej/
Materiały promocyjne
Komentarze