Pomidory używane do produkcji przecierów pomidorowych Podravka rosną na żyznych glebach chorwackiego regionu Istria, które idealnie nadają się do uprawy tych warzyw. Bogata w minerały, a szczególnie w żelazo gleba, doskonałe warunki klimatyczne, śródziemnomorskie słońce oraz proces systematycznego nawadniania pól sprawiają, że warzywa są wysokiej jakości. Pomidory mają doskonały smak, kolor oraz zawierają dużo likopenu, beta karotenu, witaminy C i składników mineralnych.

 

Tagliatelle z kurczakiem w kremowym toskańskim sosie:

SKŁADNIKI:

 200 g makaronu Tagliatelle Podravka

4 filety z kurczaka

200 g Toskańskiego sosu pomidorowego z czosnkiem i pietruszką Podravka

200 g przecieru pomidorowego z cebulką i czosnkiem Podravka

50 g świeżego szpinaku

100 ml śmietany 30%

1 ząbek czosnku

½ kostka rosołu drobiowego Vegeta

1 łyżeczka Vegety Śródziemnomorskiej

2 łyżki oliwy z oliwek

200 ml ciepłej wody

 
PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć filety z kurczaka, ok. 5 minut z każdej strony. Mięso zdjąć na talerz i odstawić. Na patelnię dodać śmietanę, ½ kostki rosołu drobiowego Vegeta, ciepłą wodę, wyciśnięty przez praskę czosnek, Toskański sos pomidorowy Podravka, przecier pomidorowy z cebulką i czosnkiem Podravka oraz Vegetę Śródziemnomorską. Gotować na średnim ogniu 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać szpinak i dusić jeszcze 2 minuty. Na koniec dodać kurczaka do sosu. Podawać z ugotowanym makaronem Tagliatelle Podravka.

Smacznego!

Więcej na: https://www.podravka.com/pl/smakikuchnisrodziemnomorskiej/

 

Materiały promocyjne