Za ojczyznę herbaty są uwazane chiny.Prawdopodobnie do Eurpy sprowadzili ją Holendrzy.Jest odmiana herbaty zielonej ,którą poddaje sie pełnej fermentacji,a potem suszy.W wyniku tych procesów listki ciemnieją  i zmieniają się również ich smaki i właściwości.Najbardziej popularne gatunki to:

  1. yunnan (z Chin)
  2. ceylon (ze Sri Lanki)
  3. assam i darjeeling (z Indii)

Sprzedawana jest w postaci całych liści,liście rozdrabnamy jako pył,uzywamy do produkcji herbat ekspresowej.

  • Budzi do zycia

Zawarta w herbacie teina poprawia zdolności konentracji i dodaje energii.Picie kilku filiżanek naparu dziennie wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału serca,przeciwdziała powstawaniu zakrzepów i chroni naczynia krwionośne przed mikrouszkodzeniami.Wspomaga trawienie  i hamuje rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym.

  • Jak umiejętnie ją pić

Na 1 filiżankę stosuje się 1 łyżeczkę suszu - powinno się go zalewać wrzątkiem  i zaparzać 3 - 5 minut.Po tym czasie herbata staje się gorzka i uwalnia się tanina,która neutralizuje pobudzające działania teiny.Herbaciany napar jest idealny do nasączania biszkoptów i jako składnik ponczów.Bywa dodawany do ciast.Gorąca herbata wspaniale rozgrzewa,a podana z kostkami lodu będzie chłodną w upalne dni.

Zobacz też: domowa ice tea - mrożona herbata na 10 sposobów