Za ojczyznę herbaty są uwazane chiny.Prawdopodobnie do Eurpy sprowadzili ją Holendrzy.Jest odmiana herbaty zielonej ,którą poddaje sie pełnej fermentacji,a potem suszy.W wyniku tych procesów listki ciemnieją i zmieniają się również ich smaki i właściwości.Najbardziej popularne gatunki to:
- yunnan (z Chin)
- ceylon (ze Sri Lanki)
- assam i darjeeling (z Indii)
Sprzedawana jest w postaci całych liści,liście rozdrabnamy jako pył,uzywamy do produkcji herbat ekspresowej.
- Budzi do zycia
Zawarta w herbacie teina poprawia zdolności konentracji i dodaje energii.Picie kilku filiżanek naparu dziennie wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału serca,przeciwdziała powstawaniu zakrzepów i chroni naczynia krwionośne przed mikrouszkodzeniami.Wspomaga trawienie i hamuje rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym.
- Jak umiejętnie ją pić
Na 1 filiżankę stosuje się 1 łyżeczkę suszu - powinno się go zalewać wrzątkiem i zaparzać 3 - 5 minut.Po tym czasie herbata staje się gorzka i uwalnia się tanina,która neutralizuje pobudzające działania teiny.Herbaciany napar jest idealny do nasączania biszkoptów i jako składnik ponczów.Bywa dodawany do ciast.Gorąca herbata wspaniale rozgrzewa,a podana z kostkami lodu będzie chłodną w upalne dni.
Zobacz też: domowa ice tea - mrożona herbata na 10 sposobów
Komentarze