Drzewo cytrynowe osiąga 5, a nawet 10 metrów wysokości. Kwitnie niemal bez przerwy, a kwiaty mają bardzo intensywny zapach. Ogromną popularność cytryna zdobyła po 1720 r., gdy stwierdzono, że ma właściwości przeciwszkorbutowe (szkorbut spowodowany jest niedoborem witaminy C). Cytryną przyprawia się rozmaite potrawy, sok i skórkę dodaje się do ciast, napojów i deserów.

Dla zdrowia i urody
Średniej wielkości cytryna ma tylko 15 kalorii. Oprócz witamin C, A i B zawiera kwas foliowy i potas. Ma właściwości odkażające, oczyszcza krew, wzmacnia naczynia krwionośne. Sok z cytryny, wypity przed jedzeniem, poprawia trawienie. Jest znakomitym środkiem na zapalenie krtani i ból gardła (najlepiej z dodatkiem miodu). Kwas cytrynowy wzmaga wchłanianie wapnia w jelicie, a także wychwytuje z organizmu metale ciężkie i ułatwia ich wydalanie. Niemowlęta, które dostają mleko z dodatkiem soku cytrynowego, mają większą odporność na krzywicę. Codzienne picie soku z wodą neutralizuje nadkwasotę. Sok z cytryny matowi tłustą skórę twarzy, rozjaśnia przebarwienia, wygładza skórę na dłoniach i kolanach, nadaje blask włosom. Najlepiej kupować cytryny o gładkiej, cienkiej skórce bez zielonkawego nalotu.

Opracowano na podstawie listów Doroty Bąchór z Olkusza i Marii Murawskiej z Torunia. Dziękujemy!

Fot.: archiwum Burda