Jagody i cynamon> szczypta cynamonu dodana do ciast i potraw z jagód subtelnie podkreśli ich leśny smak i aromat. Polecam szczególnie dać po szczypcie do jagodzianek, pierogów z jagodami i zupy jagodowej.

Pomidory i cynamon> szczypta cynamonu dodana do domowego keczupu lub chili con carne podkreśla i uwydatnia smak pomidorów w potrawie.

Miód, migdały i cynamon> trio idealne zarówno w ciastach, jak również masło migdałowe z dodatkiem miodu i cynamonu stanowi idealny dodatek do tostów oraz nadzienie do ciast i ciasteczek.

Czekolada i cynamon> świetne połączenia zarówno w czekoladkach, czekoladzie na gorąco czy jako sos czekoladowy z cynamonem.

Kawa i cynamon> kawa z dodatkiem przypraw korzennych lub samego cynamonu cudownie rozgrzewa szczególnie w zimnie poranki.

Marchewka i cynamon> odrobina cynamonu i imbiru dodana do ciasta marchewkowego lub chałwy z marchewki nada głębi i wzbogaci smak tych potraw.

Mięso i cynamon> tu polecam, ale oczywiście używać z rozwagą np. do marynaty korzennej do mięs, mieszanki curry lub już wcześniej wspomnianym chili con carne.

Kompoty owocowe i cynamon> i na koniec bardzo tradycyjne połączenie czyli kompoty, które często goszczą latem na naszym stole, dodatek cynamonu wspaniale podkreśli smak owoców dojrzewających w słońcu.

 

Powyżej przedstawiłam wam wypróbowane przeze mnie zastosowania dla cynamonu, jest ich oczywiście wiele więcej, ale to na początek, gdyż warto samemu poznawać nowe smaki.