Cynamon to jedna z najstarszych przypraw. Od tysięcy lat używano go do doprawiania różnych potraw i napojów. W czasach starożytnych był nawet wyżej ceniony niż złoto. Cynamon otrzymywany jest z kory wiecznie zielonych drzew rosnących w Azji.
 


Cynamon - Rozgrzewa i pobudza
W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowano go do zwalczania przeziębień, wzdęć, nudności, biegunki i łagodzenia bólów miesiączkowych. Ceniony był jako środek rozgrzewający, poprawiający krążenie i dodający energii. Poza dobroczynnym wpływem na trawienie, cynamon obniża też poziom cholesterolu. Zmniejsza ilość bakterii w jamie ustnej i działa odświeżająco. Aromat olejku cynamonowego poprawia pamięć i koncentrację. Ma właściwości antydepresyjne. Z przyprawą tą nie należy jednak przesadzać. Zawarta w cynamonie kumaryna, spożywana w dużych ilościach, może uszkodzić wątrobę i nerki. Cynamonu powinny unikać kobiety w ciąży i karmiące piersią, a ostrożnie stosować cukrzycy.



Cynamon - Nie tylko na słodko
Cynamon jest niezastąpiony do ryżu z jabłkami, szarlotki i grzanego wina. Nadaje wspaniały smak deserom, konfiturom, kompotom, ponczom i marynatom. Świetnie aromatyzuje kawę. Podkreśla smak niektórych dań z mięsa i ryb.

Opracowano na podstawie listów
Pauliny Wiertel z Ratoszyna i Joanny Zakaszewskiej z Prudnika. Dziękujemy.

Fot.: Ivelle – Fotolia