Curry - to nazwa popularnej na Dalekim Wschodzie przyprawy lub nazwa potrawy występującej w kuchni indyjskiej. W skład przyprawy wchodzą m.in. kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chili, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki, papryka. Nie ma ściśle ustalonych proporcji poszczególnych składników. Dobór zależy od indywidualnych upodobań, od potrawy do której curry ma być użyte, od regionu z którego pochodzi kucharz. Poszczególne składniki wpływają na kolor curry, może więc ta przyprawa przybierać kolor: żółty, czerwony lub ciemnobrązowy.

Curry ze Sri Lanki jest ostre w smaku, ma barwę ciemnobrązową, bowiem przyprawy przed zmieszaniem są palone i prażone. Curry indyjskie jest łagodniejsze w smaku, a barwa w zależności od składników, żółta lub czerwona. W Indiach curry jest narodową przyprawą, która od tysięcy lat decyduje o smaku potraw. Istnieje wiele wariantów tej przyprawy, najbardziej wyrafinowane zestawy trzymane są w wielkiej tajemnicy. W Indiach mieszkają niekwestionowani mistrzowie potrafiący niezwykle skutecznie łączyć ze sobą wybrane przyprawy. Wiedzą jak skutecznie wymieszać i zastosować aromat nasion, owoców i korzeni.

Do Europy ta mieszanka przypraw przywędrowała dopiero w XVIII wieku. Początkowo curry przyrządzane było na bieżąco, ucierane za każdym razem przed przygotowaniem potrawy. Zwyczaj przygotowywania przyprawy na zapas został wprowadzony przez brytyjskich kolonizatorów. Gotową mieszankę przygotowaną przy użyciu odpowiednich przypraw, rozdrabniano, mielono i w formie sproszkowanej wprowadzano do handlu.

Curry aromatyzuje i nadaje piękny kolor potrawom. W kuchni najczęściej wykorzystuje się przyprawę do potraw mięsnych, przede wszystkim do drobiu, baraniny i wieprzowiny. Curry dodany do ryżu barwi potrawę na złoto-żółty kolor i  nadaje mu korzenny, egzotyczny smak. Nadaje się również do potraw z warzyw i ryb, jest dodatkiem do sosów nadając im pikantną nutę. Curry wnosi do jedzenia szczególny, niepowtarzalny smak.

Nazwą curry określa się także potrawy typu ragout (gulasz) z wieprzowiny, baraniny, drobiu i ryb.