Cupcakes, znane w Anglii jako fairy cakces (bajeczne ciastka), powoli zdobywają uznanie kolejnych łasuchów, głównie ze względu na swój dekoracyjny wygląd. Świetnie sprawdzają się na małych i dużych przyjęciach - urodzinach, weselach i garden party.  Kolorami i dodatkami kuszą nie tylko najmłodszych, ale i starszych amatorów słodkości.

Wiele osób sądzi, że jedyną różnicą między tymi ciastkami jest lukrowa dekoracja na wierzchu cupcakes. Im więcej osób, tym inne opinie na temat tych różnic. Jednak według Amerykanów muffiny i cupcakes to inne ciastka.  Oto czym różnią się muffiny od cupcakes:

- cupcakes to rodzaj słodkiego ciastka, muffin zaś to rodzaj chlebka, na słodko lub słono

- muffiny zazwyczaj są większe niż cupcakes, których nazwa odpowiadać ma ich wielkości – filiżanki do herbaty

- cupcakes dekorowane są z wierzchu masą z cukru pudru i masła oraz różnymi posypkami, perełkami i cukrowymi ozdobami, muffiny zazwyczaj pozostają bez lukru, choć mogą mieć na wierzchu kruszonkę lub polewę

- muffiny mogą być podane jako słodka lub wytrawna przekąska, a najczęściej jada się je na śniadanie lub dodatek do herbaty, cupcakes zaś je się zazwyczaj jako deser

- cupcakes zawsze pieczone są w papilotkach, muffiny można przygotować bez papierków, w samej foremce

- do muffinów dodaje się olej, natomiast masło to składnik ciasta na cupcakes

- ciasto na cupcakes jest bogatsze w składniki, inna jest też metoda jego wyrabiania, bowiem do muffinów składniki wystarczy niedbale połączyć łyżką, cupcakes wymagają natomiast dokładnego zmiksowania

Jeśli chodzi o warstwę lukru (frosting) zdobiącą wierzch babeczki cupake, jest ich wiele rodzajów. Zazwyczaj składniki podstawowe to połączone w dużej ilości cukier puder i masło, czasem z dodatkiem śmietanki lub białek. Nie jest to jednak najzdrowsza i najmniej kaloryczna przekąska, dlatego jeśli chcemy przygotować cupcakes w domu, warto odrobinę zmodyfikować krem na wierzchu. Najłatwiejszym sposobem będzie połączenie cukru pudru z twarożkiem lub kremowym serkiem. Wierzchnia warstwa nie będzie wtedy tak słodka i kaloryczna jak jej oryginalna wersja.