"Codzienność w Toskanii" to książka z wątkami autobiograficznymi, w której autorka opisuje swoje ostatnie 20 lat spędzone w słonecznej Toskanii. Frances Mayes odkrywa przed nami swój trzynastowieczny dom Bramasole, na zboczu wzgórza nad Cortoną. Przedstawia nam swoich włoskich przyjaciół, dzięki którym rynek w Cortonie tętni życiem i, z którymi często biesiadowali w ogrodzie.

Książka jest zbiorem fantastycznych przepisów kulinarnych zamykających kolejne rozdziały. Autorka zabiera nas ze sobą do swojego orto ogrodu, do swojej kuchni i pozwala towarzyszyć sobie w przygotowywaniu posiłków, przetworów. Pokazuje nam jak znaleźć najlepsze amarini, szparagi czy słodkie figi. Frances Mayes prowadzi nas także śladami włoskiego artysty, Luki Signorellego. Opowiada o jego wspaniałych obrazach, przedstawia swoje intrpretacje oraz wprowadza nas w świat włoskiej architektury.

       "Codzienność w Toskanii" to bardzo wciągająca opowieść odkrywająca przed nami codzienne radości górskiego miasteczka, przeplatana świetnymi przepisami. Gorąco polecam!

logo