Tradycyjne dania wielkanocne – co kupić i jakie mięso wybrać na święta

•    Żurek wielkanocny z białą kiełbasą

Do przygotowania tradycyjnego żurku wielkanocnego przede wszystkim potrzebować będziemy zakwasu, który można kupić w butelce. Innym rozwiązaniem jest kupno gotowej zupy w kartonie lub w formie instant. Żurek wymagać jednak będzie kilku przypraw i dodatków, które dobieramy do indywidualnych upodobań. W wielu domach dokłada się do niego jeszcze czosnek lub chrzan oraz ziemniaki. Jeśli zupa ma być bardziej treściwa, można ją okrasić podsmażonym boczkiem lub dodać plasterki swojskiej kiełbasy. Wielkanocny żurek może też stanowić całe główne danie, jeśli podamy go z gotowaną lub pieczoną białą kiełbasą i ziemniakami. Danie to może być wykwintne, jeśli wybierzemy produkty najwyższej jakości. Jak wybrać najlepszą białą kiełbasę do żurku?

Ta wysokiego gatunku będzie zawierała dużą ilość mięsa i znikomą składników dodatkowych. Warto przed zakupem poprosić sprzedawcę o podanie składu lub sprawdzić go na dołączonej etykiecie. Lepiej zrezygnować z kiełbasy, w której po naciśnięciu zostają wgniecenia, ponieważ może zawierać wypełniacze. Po obróbce termicznej taki produkt prawdopodobnie puści bardzo dużo soku. Kiełbasa z większym stosunkiem mięsa do tłuszczu będzie miała barwę brązową. Intensywnie różowa może mieć dodatek substancji wspomagających smak i zapach.

•    Zupa chrzanowa

Innym pomysłem na wielkanocną zupę jest chrzanowa polewka, do której również pasuje swojska biała kiełbasa z ziemniakami. Jej bazą jest intensywny bulion. Do jego przygotowania potrzebować będziemy dużej porcji włoszczyzny: ½ selera, pora, 3-4 pietruszek, 5 średniej wielkości marchewek oraz wybranych suszonych lub świeżych ziół. Można ugotować go na drobiowej porcji rosołowej, ale warto wykorzystać surowe lub wędzone żeberka. Do zupy chrzanowej potrzebna będzie jeszcze śmietana 18%, majeranek, pieprz oraz sól.

Głównym składnikiem dania będzie dobrej jakości chrzan. Warto kupić go nieco więcej, ponieważ będzie stanowił doskonały dodatek do wędlin, pasztetu i pieczeni. Produkt wysokiej jakości będzie zawierał dużą ilość tartego chrzanu (najlepiej ok. 80%). Warto też wybrać taki, w którym dodatek cukru i soli jest niewielki. Walory smakowe będzie obniżał duży dodatek substancji zagęszczających i stabilizujących, np. mączki chleba świętojańskiego lub gumy guar. Niektóre tarte chrzany w słoikach zawierają też pirosiarczan sodu, czyli konserwant, którego warto unikać.

•    Świąteczna pieczeń – jakie mięso wybrać na święta?

Soczysta pieczeń z chrupiącą skórką może być nie tylko efektownym, ale też prostym w przygotowaniu daniem głównym, które królować będzie na wielkanocnym stole. Mięso wystarczy zamarynować w przyprawach i jednym z produktów zmiękczających, np. occie, alkoholu, maślance, kefirze lub mleku i pozostawić na przynajmniej kilka godzin (a najlepiej na całą noc) w lodówce. Następnie piec w rękawie foliowym lub naczyniu żaroodpornym. W tym czasie można zająć się przygotowaniem dodatków i innych świątecznych potraw.

Smak pieczeni zależy od doboru produktu. Odpowiedni będzie schab, szynka lub karkówka. Mięso warto kupować w sklepach, w których dostępna jest tzw. lada (np. Delikatesy Centrum),  ponieważ tylko wtedy będziemy mogli dobrać odpowiednią gramaturę i dokładnie obejrzeć produkt. Unikajmy tego, który ma żółty tłuszcz, ocieka woda lub jest zbyt wilgotny. Najlepiej też wybrać mięso, które jest poprzetykane tłuszczem, ponieważ po upieczeniu będzie bardziej soczyste i aromatyczne. Sprzedawcę w Delikatesach Centrum można poprosić o krojenie w kostkę (gdybyśmy zdecydowali się na świąteczny gulasz), kotlety (jeśli wolimy kotlety lub bitki) oraz oczyszczanie z przyległości (np. schabu).

Kolacja wielkanocna – lista zakupów

•    Jajka faszerowane, z majonezem lub pasta jajeczna

Jajka to najbardziej charakterystyczny symbol Wielkanocy, dlatego na tradycyjne święta powinniśmy kupić przynajmniej 1 dużą kratkę. Przydadzą się, jeśli przygotowujemy święconkę (ok. 2-4 sztuki), do żurku lub zupy chrzanowej oraz różnego rodzaju przekąsek na zimno. Najpopularniejsze są jajka w maje zonie lub faszerowane, np. pieczarkami. Można je również dodać do sałatki jarzynowej lub sałaty np. z tuńczykiem. Nie zapomnijmy dokupić do nich dodatków: majonezu (najlepiej o prostym, krótkim składzie), chrzanu, buraczków oraz produktów do faszerowania.

•    Sałatka jarzynowa

Jeśli przygotowujemy zupę na bulionie, gotowane warzywa możemy wykorzystać do tradycyjnej sałatki jarzynowej. W innym wypadku musimy dodatkowo kupić: ziemniaki, marchewki, pietruszki i cebulę. Przydadzą się również: ogórki kiszone, jabłka, majonez, musztarda, groszek z puszki lub inne wybrane składniki dodatkowe.

•    Deska wędlin i serów

Deska serów i wędlin różnego gatunku będzie pięknie prezentować się na wielkanocnym stole. Najlepiej wybrać kilka rodzajów swojskiej wędliny, kiełbas i kabanosów oraz różnego rodzaju sery żółte i pleśniowe kupowane na wagę z lady dostępnej w sklepie (np. w sieci Delikatesy Centrum). Wybierajmy wędliny, które mają naturalny kolor (lekko szarawy, a nie intensywnie różowy), strukturę bez widocznych dziurek lub elementów galaretki. W składzie powinno być przynajmniej 80% mięsa. Dopełnieniem mogą być sery w towarzystwie żurawiny, miodu i owoców. Zdecydujmy się na camembert, brie, parmezan oraz ulubiony typ sera żółtego. Elementem deski wędlin może też być cienko pokrojona pieczeń własnego wyrobu oraz pasztet.

Dobre mięso na święta znajdziesz w Delikatesach Centrum>>> 

•    Produkty dodatkowe na kolację świąteczną

Podczas tworzenia listy zakupów świątecznych nie zapomnijmy o niezbędnych dodatkach. Przydadzą się różne rodzaje pieczywa: biały i pełnoziarnisty chleb, bagietka. Do mięsa i wędlin pasować będą ćwikła, chrzan, majonez i musztarda. Do serów wybierzmy miód, owoce (figi, winogrona) lub niskosłodzone dżemy. Nie zapomnijmy o często używanych przyprawach: ziołach, soli, pieprzu, cukrze, czerwonej papryce, czosnku.

 Desery wielkanocne – co będzie potrzebne

•    mazurek kajmakowy

Można kupić gotowy lub pokusić się o samodzielne przygotowanie kruchego ciasta oraz kajmaku. Potrzebna będzie masa kajmakowa lub puszka mleka skondensowanego. Do ciasta zużyjemy masło (sprawdźmy, czy ma 82% tłuszczu zwierzęcego), jajka, cukier i mąkę pszenną (wystarczy 1 opakowanie). Jeśli podstawą ma być ciasto półkruche, przyda się także śmietana 18%.

•    pascha

Jej podstawą jest dobry, wielokrotnie zmielony twaróg. Potrzebować będziemy przynajmniej 1 kg. Składniki dodatkowe to: kostka masła, jajka, cukier oraz bakalie. Wybierzmy mieszankę ulubionych orzechów, rodzynki, figi i skórkę pomarańczową. Do paschy można dodać także odrobinę alkoholu.

•    baba drożdżowa

Na tradycyjną babę wielkanocną potrzebować będziemy ok. 400 g mąki pszennej, 1 opakowanie suchych drożdży (7g) lub 50 g świeżych, jajka, niecałą kostkę masła, cukier, rodzynki (opcjonalnie) i mleko.

Lista zakupów na święta wielkanocne

Duże zakupy przed świętami najlepiej zrobić z listą, którą zabierzemy do sklepu. Dzięki niej nie zapomnimy o ważnych składnikach i przyprawach. Warto zaznaczyć na niej te produkty, które pasują do menu oraz gramatury, które wcześniej sprawdzimy w ulubionych przepisach. Podczas robienia zakupów można też zapisywać z boku ceny, jeśli chcemy na bieżąco kontrolować koszt całego koszyka.

Lista zakupów na Wielkanoc - infografika