Ciasto ucierane z truskawkami to lekki, smaczny deser na podwieczorek. Jeśli mielibyśmy wyobrazić sobie lekkie i puszyste ciasto pachnące latem, z pewnością byłoby to właśnie to ciasto z truskawkami. Jego maślany smak, zapach truskawek i lekkość sprawiają, że jest to jeden z najpopularniejszych przepisów na ciasto otwierające sezon na truskawki!

 

Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami

Wystarczy kilka składników, które zawsze mamy pod ręką, by wyczarować to pyszne ciasto. Mąka, masło, jajka, cukier, proszek do pieczenia to podstawowe produkty, w które musimy zaopatrzyć się, jeśli chcemy upiec takie ciasto. Do dzieła!

200 g masła ucieramy ze 150 g cukru na puszystą masę. Następnie wbijamy jajka, dodając je stopniowo, jedno po drugim i ucierając po każdym dodaniu.  Wszystkie pozostałe suche składniki – mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia składników. Formę, w której chcemy piec ciasto ucierane z truskawkami wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy gotową masę. Truskawki kroimy na pół i układamy przeciętą częścią do góry. Ciasto ucierane z truskawkami pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

Jak urozmaicić ciasto ucierane z truskawkami

Kruszonka - jeśli chcecie sprawić, by ciasto ucierane z truskawkami nie było sztampowe, choć cały czas tradycyjne i domowe, warto dodać na wierzch ciasta kruszonkę. Kto z nas nie lubi tego chrupiącego dodatku, który wzbogaca smak i wygląd ciasta? Sprawdźcie przepis na ucierane ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką.

Powyższy przepis na ciasto wzbogaćcie o kruszonkę zrobioną z 100 g mąki pszennej, 80 g masła i 50 g cukru – roztartych ze sobą palcami- którą posypujemy wierzch ciasta przed pieczeniem. Taka chrupiąca kruszonka nadaje naszemu ciastu dodatkowej struktury, a jej maślany smak, wzbogaca cały wypiek.

Skórka cytrynowa - jeśli nie przepadacie za kruszonką (która idealnie komponuje się z wilgotnym ciastem w tym przepisie na ciasto jogurtowe z truskawkami), ale nie chcecie serwować bliskim klasycznego ciasta ucieranego z truskawkami, warto wzbogacić jego smak różnymi dodatkami – starta skórka z cytryny dodana do ciasta sprawi, że będzie miało ono lekki, cytrusowy smak.

 

Wiórki kokosowe - wielbicielom kokosa polecamy dodatek wiórków kokosowych do ciasta i wzbogacenie go również 2 łyżkami likieru kokosowego, dzięki któremu nasze ciasto ucierane z truskawkami zyska egzotyczny twist.

Rabarbar - nie od dziś wiadomo, że truskawki świetnie łączą się z innymi owocami. Dlatego pyszną odmianą od zwykłego ciasta z truskawkami będzie ciasto z truskawkami i rabarbarem.

Wanilia - truskawki świetnie smakują też z wanilią, warto więc do ubitych z cukrem jajek dodać też ziarenka z 1 jaski wanilii. Ten smak idealnie komponuje się z maślanym, puszystym ciastem. Wanilię możemy zastąpić też  łyżeczką ekstraktu waniliowego, co też sprawi, że nasze ciasto ucierane z truskawkami będzie zachwycało.

Szukasz więcej pomysłów na ciasto ucierane z truskawkami? Zobacz przepisy użytkowników!