Ciasto truskawkowe: ciasto z budyniem i galaretką

To ciasto truskawkowe sprawdzi się na każdą okazję! Jest na tyle proste do zrobienia, że będzie świetnym deserem na weekend, ale i wygląda na tyle elegancko, że spokojnie można podać je gościom po imieninowym obiedzie.

Co jest nam potrzebne, by przygotować takie ciasto? Nic nadzwyczajnego, bo ciasto składa się z biszkoptowego spodu, warstwy konfitury, warstwy budyniu i galaretki, w której zatopione są owoce. Takie ciasto najlepiej upiec w dużej prostokątnej foremce, bo lepiej się kroi, a znika w oka mgnieniu. Warstwę budyniu można zastąpić kremem z mascarpone jak w tym przepisie na ciasto z truskawkami.

Upieczony, wystudzony biszkopt (przeczytaj jak upiec ciasto biszkoptowe) smarujemy warstwą konfitury lub dżemu z truskawek. Dzięki temu biszkopt będzie bardziej wilgotny, a ciasto truskawkowe bogatsze. Jeśli wolimy wersję bardziej dietetyczną, biszkopt można nasączyć w klasyczny sposób – ponczem z herbaty z sokiem cytrynowym lub odrobiną alkoholu.

Na warstwę konfitury wykładamy masę budyniową. Przygotowujemy ją gotując 3 budynie w litrze mleka. Kiedy budyń wystygnie dodajemy do niego kostkę masła i ucieramy na jednolitą masę. Wylewamy na biszkopt i układamy na budyniu odszypułkowane truskawki – stożkiem do góry. Ciasto zalewamy tężejącą galaretką truskawkową i wstawiamy do lodówki, by zastygła. Ciasto truskawkowe najlepiej smakuje schłodzone.

Zobacz przepis na biszkopt z masą budyniową, truskawkami i galaretką naszej użytkowniczki, a jeśli nie przepadasz za galaretką, upiecz ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką!

 

Ciasto truskawkowe: rolada z truskawkami

Jeśli pieczenie biszkoptów nie sprawia Wam problemów, polecamy roladę z truskawkami jako ciasto truskawkowe na powitanie sezonu. To delikatny deser, który tylko z pozoru wydaje się skomplikowany. Podobnie jak przy poprzednim przepisie, to ciasto wymaga upieczenia biszkoptu w prostokątnej formie. Kiedy biszkopt jest gotowy, od razu wyjmujemy go z piekarnika i przekładamy na bawełnianą ściereczkę tak, by papier do pieczenia był na górze. Delikatnie zdejmujemy go z ciasta i delikatnie zwijamy biszkopt w rulon.

Mamy już najważniejszą część przepisu na ciasto truskawkowe za sobą, pozostaje nam przygotować krem. Tu możemy postąpić na dwa sposoby – albo przygotować klasyczną bitą śmietanę, wymieszaną z rozpuszczoną żelatyną, by masa nam nie popłynęła i dodać do niej pokrojone w ćwiartki świeże truskawki. Do masy śmietanowej można dodać też pokruszone małe bezy, by urozmaicić smak.  Innym pomysłem na ciasto truskawkowe i jego nadzienie jest krem z truskawek. Miksujemy truskawki, przecieramy przez sito i dodajemy do ubitej kremówki razem z rozpuszczoną żelatyną. Masę rozsmarowujemy na rozwiniętym biszkopcie i ponownie zawijamy go w roladę.

Takie ciasto z truskawkami wystarczy posypać po wierzchu cukrem pudrem lub na jego wierzchu ułożyć pokrojone na pół truskawki.

Szukacie więcej pomysłów? Zobaczcie przepisy na ciasto truskawkowe!