Sekretem pysznego ciasta drożdżowego są wiejskie jajka, mąka typu 500 oraz dobrej jakości masło. Nie byłoby go bez wspomnianych w nazwie drożdży, których można użyć zarówno w wersji świeżej, jak i instant w formie granulatu. Czym różni się od drożdżowego niebiańskie w smaku ciasto powietrzne? Tak naprawdę 1 składnikiem.

Jak zrobić pyszne ciasto powietrzne?

Ciasto powietrzne to nadal ciasto drożdżowe, ale o lepszych właściwościach napowietrzających. Dzięki temu uformujecie lepsze placki, bułeczki czy chałki. Na jego bazie może powstać także pyszna pizza na grubym, domowym spodzie jak z czasów PRL. W czym tkwi sekret? Ocet (spirytusowy lub jabłkowy) w połączeniu z drożdżami sprawia, że zachodzi zwiększony proces wtłaczania powietrza do ciasta. Nie bójcie się, po wypieczeniu nie będziecie czuć smaku, ani zapachu octu. Spełnia on tutaj jedynie ważną funkcję, wspomagającą pracę drożdży.

Przepis na ciasto powietrzne

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 6 jajek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki octu

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie rozczyn na bazie drożdży i ciepłego mleka z cukrem;
  2. Przesiejcie mąkę i wlejcie zaczyn dopiero wtedy, gdy pokryje się pianą (zajmuje to około 15 minut);
  3. Połączcie z jajkami, masłem oraz solą;
  4. Zagniećcie w robocie planetarnym lub ręcznie;
  5. W trakcie wyrabiania dolejcie do masy ocet;
  6. Złóżcie parokrotnie, aby dobrze napowietrzyć masę;
  7. Odstawcie do wyrośnięcia na około 50 minut;
  8. Następnie przygotujcie ulubione bułki, chałkę lub spód drożdżowy i pozostawcie na 30 minut;
  9. Pieczcie w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 45 minut.