Kojarzy mi się z latem, słońcem i owocami. Kruche ciasto tworzy niepowtarzalne tło do sezonowych owoców - porzeczki z bezą, wiśni w kremowym sosie, truskawek z galaretką, szarlotki. Zachwyca prostotą w maślanych ciasteczkach i tych co, to się je robi ze smalcem.

Kruche ciasto robi się na bazie mąki, najczęściej krupczatki i tłuszczu, najlepiej masła lub smalcu, ewentualnie dodaje żółtka i cukier. Nie wymaga dodawania środków spulchniających, bo nie ma wyrosnąć tylko stworzyć cienką, kruchą powierzchnię, która jest bazą dla owoców, kremów, galaretek i oczywiście, nie zapominajmy o tym, wielkanocnych mazurków.

Warto zatrzymać się chwilę dłużej na dwóch składnikach ciasta kruchego - na tłuszczu i żółtkach oraz nie zapomnieć o cukrze.

Tłuszcz

Najlepszy to masło lub smalec, lub i jedno i drugie w proporcji 1/3 smalcu na 2/3 masła. Nadaje ciastu kruchość - nie pozwala na złączenie się cząstek ciasta stąd jest kruche i łamliwe. Ważny jest też stosunek ilościowy tłuszczu i mąki - na 1 kg mąki powinno być go od 35 dkg do 1 kg. Najczęsta proporcja to pół na pół.

Żółtka

Można przygotować ciasto kruche bez żółtek, lecz jeśli zamierzamy je użyć to najlepiej ugotowane. Zmniejsza się wtedy lepkość ciasta, przez co staje się bardziej kruche i daje się dobrze wałkować. Sposobem na ugotowanie żółtek jest odzielenie ich od białek i zanurzenie w cedzaku w wodzie o temperaturze 80 stopni. Po 15 minutach żółtka można odsączyć, ostudzić, zmielić przez sitko i dodać do ciasta.

Cukier

Używajmy cukru pudru lub drobnego kryształu po to by po upieczeniu nie były wyczuwalne kryształki. Pamiętajmy, że ciasto kruche można z powodzeniem piec bez cukru i po dodaniu odrobiny soli otrzymamy paluszki, wytrawne babeczki, itp.

Ciastu kruchemu nie zaszkodzą takie dodatki jak śmietana czy mleko.

Przygotowanie

Składniki na ciasto kruche powinny być chłodne. Najpierw przesiewamy mąkę, dodajemy zimny tłuszcz, siekamy go nożem i mieszamy z mąką. Potem dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto w formie kulki. Ciasta kruchego nie wyrabiamy - tłuszcz w czasie tego procesu rozpuścił by się i ciasto stałoby się lepkie. Po zagnieceniu ciasto schładzamy w lodówce przez około 30-60 minut. Potem wałkujemy na około 0,5 cm grubości lub cieniej jeśli są to ciasteczka.

Pieczenie

Zaleca się by ciasto kruche przed pieczeniem nakłuć widelcem lub przykryć pergaminem i wysypać na wierzch groch lub fasolę. Chodzi o to by nie podnosiło pod wpływem pieczenia i zachowało równą powierzchnię. Kruche ciasto pieczemy około 20-30 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Ciasteczka krócej - około 10 minut. Jesli planujemy użyć ciasto jako spód wypieku, należy je wstępnie podpiec na jasnozłoty kolor. Upieczone ciasto zdejmujemy z blachy dopiero po wystudzeniu.

A oto kilka przepisów na kruche wypieki:

Paluszki z kruchego ciastaPaluszki z kruchego ciasta

Tarta cytrynowaTarta cytrynowa

Babeczki z jagodamiBabeczki z jagodami

Zobacz też spis artykułów o ciastach

 Wypróbuj też przepis na idealne kruche ciasteczka