Ciasto drożdżowe ze śliwkami to najlepszy pomysł na deser, kiedy śliwek pod dostatkiem! Puszysta drożdżówka z dużą ilością słodkiej kruszonki i soczystymi, kwaskowatymi owocami to świetne ciasto na wakacyjny podwieczorek czy wieczorny deser przy kubku herbaty. Zobacz, jakie pomysły na ten wypiek polecamy:

 

Ciasto drożdżowe ze śliwkami – wersja klasyczna

Najlepiej zaopatrzyć się w dużą blachę. Bo ciasto drożdżowe ze śliwkami znika w oka mgnieniu. Najbardziej lubimy podjadać je jeszcze ciepłe lub wyskubywać kruszonkę spomiędzy owoców. Choć wiele osób boi się zabierać za drożdżowe, uważając je za trudne do zrobienia ciasto, zapewniamy, że ciasto ze śliwkami warto jest wysiłku. Co więcej poniżej mamy przepis na proste ciasto:

600 g mąki pszennej, 200 ml mleka, 90 g masła, 30 g drożdży, 2 jajka,  120 g cukru, dowolna ilość wypestkowanych śliwek

Z drożdży, ¼ szklanki mleka i łyżki drożdży przygotowujemy zaczyn – mieszamy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce, by zaczyn urósł. W międzyczasie topimy masło i studzimy je.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn i mieszamy. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, poza śliwkami – masło, jajka, resztę cukru i mleko. Ciasto możemy wyrobić ręcznie lub robotem z końcówką hak. Ciasto nie będzie się dało w uformować w kulę, będzie lekko lepkie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy śliwki i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Nasze ciasto drożdżowe ze śliwkami nie będzie kompletne bez kruszonki, którą przygotowujemy ze 150 g mąki pszennej, 60 g masła i 70 g cukru. Wszystkie składniki rozcieramy między palcami i posypujemy ciasto po wierzchu. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 190 stopni.

 

Ciasto drożdżowe ze śliwkami – wersja z budyniem

Jeśli chcemy osiągnąć większy poziom przyjemności, warto wzbogacić ciasto drożdżowe ze śliwkami o warstwę budyniu, który idealnie komponuje się z kwaskowatymi owocami. Możemy bazować na wcześniejszym przepisie na ciasto drożdżowe ze śliwkami. Ciasto wyrabiamy tak samo i zostawiamy do wyrośnięcia.  W międzyczasie przygotowujemy budyń z dwóch torebek budyniu na 0,5 litra cukru i dodatku czterech łyżek cukru. Postępujemy według wskazówek na opakowaniu, a gotowy budyń studzimy. Wyrośnięte ciasto przekładamy do blachy, zostawiamy do wyrośnięcia, a następnie wykładamy na nie budyń, na którym układamy śliwki. Ciasto ze śliwkami posypujemy kruszonką i pieczemy jak wyżej.

 

Ciasto drożdżowe ze śliwkami – bułeczki

Aby przygotować bułeczki ze śliwkami, również potrzebne będzie nam ciasto drożdżowe. Tym razem jednak musimy przygotować je takie, by dało się z niego łatwo formować okrągłe kulki. Będzie ono bardziej zwarte niż ciasto drożdżowe ze śliwkami z wcześniejszego przepisu.

Składniki: 500 g mąki pszennej, 20 g drożdży, 100 g cukru, 60 g masła, 2 jajka, 280 ml mleka. Znów zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży, odrobiny mleka i łyżki cukru. Wyrośnięty zaczyn mieszamy z mąką. Pozostałe składniki ciasta umieszczamy w misce, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i lekko lepkie. Przykryte ściereczką powinno wyrastać przez godzinę. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek grubości 5 mm i wycinamy kółka. Na środek kółek wykładamy pokrojone na ćwiartki śliwki, które wcześniej zasypaliśmy cukrem. Bułeczkę sklejamy i układamy na blasze złączeniem w dół. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, do zezłocenia. Studzimy i zajadamy.

Głodny? Zobacz przepisy na ciasto drożdżowe ze śliwkami!