Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak upiec ciasto bez jajek? Każdy z nas pewnie spotkał się z sytuacją, że zabrał się za pieczenie ciasta i okazało się, że zabrakło mu jajek. Wtedy też zastanawiamy się, czym zastąpić jajko, by ciasto wciąż było puszyste, a składniki miały odpowiednie spoiwo, które sprawi, że po upieczeniu nasz wypiek nie będzie się kruszył.

Podobne dylematy pojawiają się przed osobami, które nie mogą lub nie chcę jeść jajek – alergikami czy weganami. Oni też poszukują zastępników jajek. Dlatego też powstał nasz artykuł, który prezentuje produkty spożywcze, z wykorzystaniem których można przygotować słodkie wypieki.

Ciasto bez jajek z bananem

Pół banana zastąpi jajko przy pieczeniu ciasta. Wystarczy rozgnieść banana widelcem lub zmiksować go blenderem na puree. Warto wybierać dojrzałe banany, które nie tylko będą spoiwem, ale i nadadzą naszemu ciastu więcej słodyczy.

Ciasto bez jajek z nasionami chia

Nasiona chia to ostatnimi czasy prawdziwy kulinarny hit. Nie tylko stały się popularne  w deserach jak pudding chia, ale i także dzięki wykorzystaniu ich w inny sposób w kuchni. Nasiona te, zalane płynem pęcznieją i „żelują”, dzięki czemu można je właśnie wykorzystać jako zastępstwo dla jajek.

Łyżkę nasion chia – zastępnik jednego jajka -  zalewa się 1/3 szklanki letniej wody i odstawia na 15 minut. Po tym czasie nasiona napęcznieją i wchłoną większą część wody. Dodajemy je do ciasta w tym momencie, w którym dodalibyśmy jajka.

Ciasto bez jajek z awokado

Może nie tak popularne, jak dodanie banana, ale jednak też się sprawdza – wykorzystanie awokado do słodkich wypieków. Ten zielony owoc zawiera zdrowe tłuszcze, można więc w zasadzie bez większych wyrzutów sumienia dodawać go do ciast jako zastępnik jajka.

A jak to zrobić? Obrane i pozbawione pestki awokado wystarczy zmiksować na puree i dodać w trakcie przygotowywania ciasta. Jedno awokado to jedno jajko.

Ciasto bez jajek z siemieniem lnianym

Podobne działanie jak nasiona chia ma też dobrze nam znane siemię lniane. Również w  tym przypadku zalewa się je wodą i odstawia, jednak lepiej przed dodaniem wody warto nasiona siemienia zmiksować na przykład w młynku do kawy na proszek. Dzięki temu lepiej wchłoną płyn.

Łyżkę zmielonego siemienia zalewamy 3 łyżkami wody, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Taka porcja odpowiada jednemu jajku.

 

Ciasto bez jajek z masłem orzechowym

Choć może nie jest to najbardziej dietetyczny zastępnik jaj, masło orzechowe również sprawdza się w wypiekach. 3 łyżki gładkiego masła z orzechów ziemnych to zamiennik jednego jaja. Wystarczy dodać je do ciasta wtedy, kiedy w przepisie dodaje się jajka.