W konkursie na najlepsze ciasta świąteczne, w kategorii „słodkie wypieki dla leniuszków” ten deser powinien zdobyć nagrodę główną. Głównym waszym zadaniem będzie zmiksowanie i przełożenie do formy obu słodkich mas i posypanie ich wcześniej posiekanymi dodatkami. Za resztę odpowiedzialny jest wasz piekarnik. Nawet, jeśli wyjdzie wam lekki zakalec (co mało prawdopodobne), nie martwcie się. Masa twarogowo-grysikowa jest tak wilgotna, że zamaskuje wpadkę. 

Ciasto alibaba - słodki wypiek dla wielbicieli bakalii i sernika 

Ciasto alibaba, podobnie jak krem sułtański, wyróżnia się dużą ilością bakalii. Sceptycy rodzynek w serniku i innych ciastach jednak nie będą się krzywić i skuszą się na choćby 1 kawałeczek. Zamiast rodzynek możecie wykorzystać każde dowolne bakalie - jakie tylko lubicie.

Wybór jest szeroki, w tym różne rodzaje orzechów (nie tylko włoskie, ale też laskowe, pistacje czy migdały), a także kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa, żurawina, mieszanka studencka czy też posiekane daktyle. Każdy znajdzie coś dla siebie. Wierzch tego prostego ciasta z bakaliami dodatkowo możecie polać prostym lukrem lub czekoladą, ale nie jest to konieczne. 

Ciasto alibaba - przepis

Składniki na spód (na formę o wym. ok. 27 x 17 cm): 

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao 

Składniki na masę serowo-grysikową:

  • 800 g sera białego
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki kaszy manny

Składniki na wierzch ciasta:

  • suszone morele lub inne ulubione suszone owoce
  • orzechy włoskie
  • rodzynki (opcjonalnie, możecie zastąpić skórką pomarańczową lub innymi bakaliami)

Sposób przygotowania: 

  1. W dużej misce zmiksujcie wszystkie składniki na ciemny spód ciasta. Przelejcie ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładźcie wierzch. 
  2. Przygotujcie masę serowo-grysikową: zmiksujcie twaróg z cukrem, białkami i kaszą manną. 
  3. Wyłóżcie masę twarogową na ciemny spód.
  4. Posiekajcie bakalie i posypcie nimi wierzch ciasta. 
  5. Wstawcie do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczcie ok. 50 minut.