Buraki na lepszą odporność

Mają betaninę, barwnik, który działa jak naturalny antybiotyk i zapobiega rozwojowi bakterii. Buraki zawierają dużo kwasu foliowego, ważnego dla przyszłych mam.

Ogórki na smukłą sylwetkę

Sprzyjają usuwaniu wody z organizmu, a więc wspomagają odchudzanie.

Rzodkiewki na polepszenie trawienia

Mają olejki eteryczne, zapobiegające wzdęciom. Działają też antybakteryjnie i wzmacniają odporność.

Szczaw na piękną skórę

Zawiera dużo witaminy C, która pobudza produkcję włókien kolagenowych i sprawia,że skóra staje się jędrna. Szczawiu nie powinny jeść osoby z kamicą nerkową, ponieważ zawarte w nim szczawiany sprzyjają odkładaniu się kamieni.

Warzywa na młodość

Najzdrowsze są młode warzywa, takie jak szpinak, buraki, sałata, botwina czy rzodkiewki. Zbierane w sezonie mają najwięcej witamin i cennych dla organizmu przeciwutleniaczy. Kupuj je na targu, ponieważ tam łatwiej niż w hipermarkecie znajdziesz nowalijki wyhodowane naturalnie. Wybierając warzywo, kieruj się jego wyglądem. Gdy ma bardzo intensywny kolor i jest duże, może to świadczyć o tym, że zostało „ulepszone” chemicznie. W takich ogórkach czy pomidorach jest wtedy wiele niezdrowych dodatków, np. pestycydów.

chłodnik


Przyprawy na zdrowie

Przyprawy nie tylko poprawią smak chłodnika, ale pomogą Ci też zwalczyć różne dolegliwości.

KOPEREK – ma dużo witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Dzięki niemu unikniesz również wzdęć oraz uczucia przejedzenia po posiłku.

BAZYLIA pobudza wydzielanie soków żołądkowych i dzięki temu polepsza trawienie.

CZOSNEK obniża ciśnienie krwi i pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Jeśli jesteś przeziębiona, dopraw swój chłodnik czosnkiem i szczypiorkiem. Zawarte w nich naturalne substancje przeciwzapalne szybko uporają się z chorobą.

MIĘTA poprawia apetyt, a także zmniejsza objawy rozstroju żołądka.

Jogurt jako lekka baza

Przygotowując chłodnik zamiast śmietany użyj jogurtu, a zyskasz pięć razy mniej kalorii i tłuszczu. Taka zupa jest też zdrowsza dla serca, ponieważ w śmietanie znajduje się dużo tłuszczów nasyconych i cholesterolu, które sprzyjają miażdżycy. Jogurt ma też prawie dwa razy więcej wapnia, pierwiastka, który zadba o Twoje kości. Już dwie porcje chłodnika zaspokoją dzienne zapotrzebowanie na wapń. Odpowiednia ilość tego pierwiastka w organizmie zapewnia sprawne funkcjonowanie układu krążenia, bo obniża ciśnienie. Jeśli wolisz natomiast rzadszą zupę, zrób ją na kefirze, będzie równie zdrowa.

Jajko na świetny wzrok

To białko idealne, którego Twój organizm potrzebuje do budowy mięśni. W żółtku znajdują się przeciwutleniacze: zeaksantyna i luteina, które zapobiegają problemom ze wzrokiem. Z najnowszych badań naukowców wynika, że nie musisz ograniczać jedzenia jajek do dwóch w tygodniu. Wykazano, że nie podwyższają one poziomu cholesterolu tak bardzo, jak kiedyś sądzono.

Gazpacho, czyli hiszpańskie witaminy

To chłodnik zrobiony z pomidorów, papryki, cebuli i czosnku. Podawany z grzankami. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, likopenu i beta-karotenu, znajdującego się w papryce. Dzięki temu zapobiega nowotworom.

Tarator, czyli bułgarska zieleń

Znajdziesz w nim ogórki, czosnek, koperek, oliwę oraz orzechy włoskie. Tarator silnie podkręca trawienie, a dzięki orzechom poprawia pamięć oraz koncentrację.

Raita, czyli indyjska pikantność

Jej bazę jak w taratorze stanowi ogórek, zawiera jednak ostrzejsze dodatki: paprykę, chilli lub miętę. Ta ostatnia przyprawa chroni przed zgagą i wzdęciami.