Składniki prosto od rolników, wołowina tylko z polskich krów. Najlepsze są burgery proste, bez udziwnień. Świat oszalał na ich punkcie. O modzie na burgery opowiada Bartłomiej Kraciuk z Grupy
Warszawa, współwłaściciel burgerowni Bobby Burger. Twierdzi, że najlepszy burger nie potrzebuje wielu dodatków. Bekon i papryczki jelapeno wystarczą.

 

Klasyk fast foodów, cudowne dziecko Ameryki, powoli traci złą sławę. Czy burger naprawdę może być zdrowy?

Hamburger często kojarzony jest wyłącznie z masowo produkowanym fast foodem naszprycowanym chemią, który ma niewiele wspólnego ze swoim pierwowzorem. Jest tani w produkcji, smaczny i nigdy się nie psuje. Prawdziwy burger składa się z naturalnych składników, pochodzących ze sprawdzonych źródeł.

Wśród polskich burgerowni zapanowałamoda na burgery w duchu slow food. Naczym to polega?

Burgerownie slow food zaopatrują się u lokalnych rolników. Wybierają najlepszej jakości polskie składniki, od mięsa, przez sałatę i pomidory, do keczupu. Tym, co różni Bobby Burger od konkurencji, jest nasze poszanowanie tradycji i prostych połączeń smakowych. Nie serwujemy burgerów z nowozelandzkiej jagnięciny czy argentyńskiego black angusa. Stawiamy na lokalnie dostępne składniki. Zanieczyszczanie środowiska spalinami tylko po to, by przewieźć kawałek mięsa z drugiej półkuli, jest tak samo bezsensowne, jak robienie z, jakby nie było, prostego hamburgera wykwintnego dania, które zatraca swój pierwotny smak.

Na czym polega sekret idealnej wołowiny do burgerów?

Nie trzeba sprowadzać egzotycznych ras z daleka. Przecież mamy pod dostatkiem własnych krów, dających doskonałe mięso. Trzeba tyko wiedzieć, skąd pochodzi. Ważne, by przed zmieleniem odpowiednio dobrać kawałki mięsa. Polecam antrykot wołowy. Dobra wołowina nie straci soczystości nawet przy wysmażeniu well- -done. Ważne jest również, w jaki sposób się ją smaży. Mięso należy solić dopiero wtedy, gdy zaczyna się smażyć, nie przewracać go zbyt często, nie dziurawić i nie zbijać. Po usmażeniu trzeba pozwolić mu chwilę odpocząć.

Gdzie i kiedy można spróbować specjałów z Bobby Burger?

W Warszawie, w klubokawiarni Warszawa Powiśle, w mobilnym stoisku przy Domaniewskiej 48 i, już niedługo, w nowym lokalu przy Żurawiej 32/34.

Jakie burgery najchętniej jedzą Polacy?

Polacy zwracają uwagę na cenę. Tanie i dobrej jakości? Takie połączenie wydawało się niemożliwe, ale jest konieczne dla naszego rozwoju. Dlatego właśnie stworzyliśmy pierwszego w Polsce slowfoodowego hamburgera za 9 zł. Do każdego z hamburgerów dodajemy jeden z naszych autorskich sosów. Do wyboru są: Classic, BBQ, Dijon, Herbal-G i Hot Chilli.