Książka składa się z następujących rozdziałów:

-Wigilia jak u babci z kresów

-Wigilijna kolacja-postna, ale wykwintna

-Kolacja wigilijna dla tych, którym zimą marzą się cieplejsze kraje

-Bożonarodzeniowy obiad, czyli klasyka z odrobiną szaleństwa

-Tylko świąteczny obiad czy królewska uczta?

-Wykwintny obiad dla kucharek i kucharzy bez wielkiego doświadczenia

-Sylwestrowy bufet, czyli jak szaleć, to na całego

-Noworoczna uczta. Podobno jaki pierwszy dzień w roku, taki cały rok… Niech więc będzie bogaty

-Torty, ciasta i ciasteczka do świątecznej kawy

Każdy rozdział to kilka gotowych zestawów dań do podania na wigilijną kolację, uroczysty świąteczny obiad, sylwestrową prywatkę i noworoczne spotkanie. Są propozycje dla doświadczonych i początkujących, dla tych o tradycyjnych i dla tych o bardziej nowoczesnych upodobaniach.

W ostatnim rozdziale: torty, ciasta i ciasteczka do świątecznej kawy, autorka zamieściła kilka przepisów na słodkie wypieki. Tu również są przepisy o różnym stopniu trudności od prostych kruchych ciasteczek, przez makowce i pierniki po bardzo wykwintne torty.

Znajdziemy w niej przepisy na dania tradycyjne jak: barszcz na zakwasie, oczywiście uszka z grzybami, kutię, zupę grzybową z łazankami, śledzie na kilka sposobów. Świąteczne mięsa to: indyk z nadzieniem żurawinowym, pieczona gęś, rostbef z sosem tatarskim czy pasztet cielęcy. Znajdziemy też sporo ciekawych przepisów zupełnie nietradycyjnych jak: krewetki z awokado, mus z tuńczyka, daktyle zapiekane z boczkiem czy morele z serem pleśniowym.

Na końcu każdego rozdziału znajdziemy: proponowany plan przygotowań, a w nim dokładnie rozpisane, co i kiedy możemy przygotować, aby uniknąć przedświątecznej gorączki. Myślę, że będzie to dużym ułatwieniem dla tych, którzy nie mają doświadczenia w przygotowywaniu dużych rodzinnych spotkań. Autorka podpowiada, co można przygotować już na dwa tygodnie wcześniej, co na 5, a co na 2 dni przed np. Wigilią oraz na dzień i w dniu Wigilii, a nawet już podczas obiadu czy kolacji.

Książka ma bardzo ładną szatę graficzną, czcionkę przyjazna dla oka, wydana jest na dobrej jakości matowym papierze. Większość przepisów opatrzona jest ładnymi fotografiami gotowych potraw.

Myślę, że książkę chętnie znalazłby pod choinką każdy, kto planuje przygotować uroczyste świąteczne przyjęcie, bo znajdzie w niej nie tylko pomysły, czym zastawić stół, ale również podpowiedź jak wszystkie przygotowania rozłożyć w czasie.

 

logo