Kasze to produkt spożywczy, który znany jest od wieków. Pojawiły się w naszym jadłospisie o wiele wcześniej niż uwielbiane przez Polaków ziemniaki czy popularne makarony. Niestety mimo swoich wartości odżywczych i dobroczynnych właściwości nie goszczą na naszych talerzach dostatecznie często.

Warto dowiedzieć się o kaszach więcej, aby czerpać z nich jak najwięcej korzyści. To produkt, który idealnie nadaje się dla osób odchudzających się oraz dbających o linię. To one świetnie zaspokajają głód i sycą na długo. Bogate w błonnik usprawniają pracę jelit, a moc witamin i minerałów wpływa na funkcjonowanie całego organizmu.  

W naszym cyklu przyjrzymy się bliżej kaszy jęczmiennej, gryczanej, jaglanej, kukurydzianej i mannie, ale i tym bardziej egzotycznym – kuskusowi czy quinoa. Podpowiemy jakie są ich zalety, czym się między sobą różnią i przede wszystkim zainspirujemy sposobami na ich podanie.