Biszkopt z truskawkami, czyli tort z kremem

Najbardziej znany patent na biszkopt z truskawkami to tort z truskawkami i kremem (na przykład tort z truskawkami i serkiem). Biszkopt pieczemy w okrągłej tortownicy, a po upieczeniu i ostudzeniu kroimy go na trzy blaty. Aby tort wyszedł równy, najlepiej przygotowywać go w tortownicy, w której biszkopt był wcześniej pieczony. Blat biszkoptu z góry układamy w tortownicy jako pierwszy i nasączamy ponczem (przygotowanym z mocnej, słodkiej herbaty). Każdy kolejny krążek ciasta również nasączamy.

Biszkopt truskawkowy nie będzie tortem, jeśli nie przełożymy go kremem. Ten warto przygotować również z dodatkiem truskawek. Truskawki kroimy w cienkie plastry i układamy na każdym biszkopcie. Na truskawki wykładamy krem przygotowany ze śmietanki kremówki, serka kremowego i cukru pudru. Możemy dodać kilka kropli likieru cytrynowego, który wzbogaci smak kremu. Porcję kremu rozsmarowujemy na placku i przykrywamy kolejnym biszkoptowym blatem.

Przekładając blaty ciasta truskawkami i kremem stworzymy pyszny biszkopt z truskawkami. Wierzch tortu dekorujemy samym kremem i połówkami truskawek. Tort najlepiej smakuje schłodzony, po kilku godzinach od przygotowania, kiedy smaki przegryzą się.

 

Biszkopt z truskawkami, czyli ciasto z pianką

Tym razem biszkopt będzie smakowitym, puszystym ciastem. Udekorujemy je truskawkowym dżemem i musem truskawkowym, dzięki czemu nasze ciasto będzie lekkie jak piórko! Przygotowujemy klasyczny biszkopt, najlepiej ze sprawdzonego przepisu (przeczytaj nasz artykuł o cieście biszkoptowym), który pieczemy w prostokątnej foremce. Na taki biszkopt z truskawkami potrzebne nam będą 4 jajka, ¾ szklanki cukru, szklanka mąki pszennej i  łyżka mąki ziemniaczanej. W misce ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka i chwile ubijamy, tylko do połączenia składników. Wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy szpatułką, aby nie zniszczyć ubitej piany, ale wymieszać mąkę z masą jajeczną. Masę wlewamy do foremki i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 170 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy w foremce.

Kolejnym krokiem, by przygotować biszkoptjest wykonanie musu. Truskawki miksujemy i przecieramy przez sito, by  pozbyć się pestek.  Słodzimy cukrem do smaku. Rozpuszczoną w małej ilości ciepłej wody łyżkę żelatyny mieszamy z truskawkami. Zimną śmietankę kremówkę i serek mascarpone miksujemy razem, dodajemy przetarte truskawki i miksujemy chwilę.

Nie pozostało nic więcej jak złożyć ciasto -  gotowy i wystudzony biszkopt smarujemy dżemem z truskawek. Następnie wykładamy mus truskawkowy, wyrównujemy i dekorujemy truskawkami. Biszkopt z truskawkami wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.

 

Biszkopt z truskawkami, czyli rolada biszkoptowa

Jeśli powyższy przepis na tort to deser zbyt wykwintny na domowe podwieczorki, wybierz biszkopt pod postacią rolady. Podobnie jak w przypadku ciasta z pianką, potrzebny nam będzie prostokątny biszkopt upieczony w foremce. Od razu po upieczeniu, ściągamy papier do pieczenia z ciasta i zawijamy placek w wilgotną ściereczkę, by powstała rolada. Odstawiamy tak zwinięty do wystudzenia. W międzyczasie przygotowujemy krem, który wypełni nasz biszkopt z truskawkami. Jak przygotować takie ciasto? Zobacz przepis: rolada truskawkowa z serkiem mascarpone.

Zamiast mascarpone możemy wykorzystać też śmietankę - kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym i dodajemy do serka homogenizowanego. Możemy dodać też pokrojone w ćwiartki truskawki i wymieszać z kremem.

Roladę rozwijamy ze ściereczki, rozsmarowujemy na niej krem. Zwijamy roladę ponownie i odstawiamy do lodówki – krem zgęstnieje, a biszkopt z truskawkami będzie się lepiej kroił. Ciasto przed podaniem można udekorować rozpuszczoną czekoladą, posypać cukrem pudrem lub udekorować resztą kremu i truskawkami

Jeszcze Ci mało? Zobacz inne propozycje na biszkopt z truskawkami i klasykę gatunku przepis na biszkopt z masą budyniową, truskawkami i galaretką!